Mišković uplatio 12 miliona eura, uskoro na slobodi

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom maja optužnicu protiv Miškovića
127 pregleda 13 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miroslav Mišković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.07.2013. 13:20h

Miroslav Mišković je uplatio jemstvo od 12 miliona eura u dinarskoj protivvrijednosti i uskoro bi trebalo da bude pušten da se brani sa slobode, javlja B92. U Tužilaštvu za organizovani kriminal će do sjutra odlučiti da li će uopšte podnosti žalbu na odluku Specijalnog suda. Pravo da se žali ima i Mišković, ali žalbe ne odlažu odluku i ukoliko obezbijedi novac ili stavi hipoteku na nekretnine, mogao bi da se nađe na slobodi uz obavezu da preda pasoš i da se svakog prvog u mjesecu javlja u policijsku stanicu u beogradskoj opštini Savski venac. Mišković je preko svojih advokata ponudio jemstvo od sedam miliona eura u nekretninama, ali je sud procijenio da je 12 miliona eura primjerenija suma.

Viši sud u Beogardu je saopštio kako još nije stigao dokaz o uplati 12 miliona eura u protivvrijednosti u dinarima kako bi se moglo odlučivati o puštanju iz pritvora vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića.

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić, u izjavi za agenciju Anadolija, nije mogla da potvrdi da će Mišković danas biti pušten iz pritvora.

"Sud još nije dobio dokaz o uplati jemstva za puštanje gospodina Miškovića da se brani sa slobode. Nakon dobijanja dokaza o uplati jemstva postoji tačno zakonska procedura kojom se odlučuje o puštanju iz pritvora, i ne postoji zakonski rok za to", objasnila je Ristić naglasivši da se radi o pritvorskom postupku gdje je postupanje suda hitno.

Iz Delta Holdinga je dopisniku agencije Anadolija potvrđeno da je danas prije podne ta kompanija uplatila 12 miliona eura u protivvrijednosti u dinarima kako bi njen vlasnik Miroslav Mišković bio pušten da se brani sa slobode.

"Očekujemo da će gospodin Mišković izaći iz pritvora danas, eventualno sjutra", izjavila je PR direkor Delta Holdinga Branislava Milunov.

Miškoviću je posljednji put produžen pritvor za još mjesec dana, jer je vanraspravno vijeće Specijalnog suda zaključilo da je on vlasnik brojnih preduzeća u svijetu koja bi mogao da iskoristi za bjekstvo. Apelacioni sud u Beogradu je u svojoj odluci da poništi rešenje Specijalnog suda o odbijanju jemstva naveo da treba razmotriti da li bi, osim pritvora, druge mjere za obezbjeđenje da se okrivljeni odaziva na pozive suda bile adekvatne. Specijalni sud je u svom obrazloženju da Miškoviću određuje jemstvo do 12 miliona eura naveo da su se, nakon što je optužnica protiv njega postala pravosnažna, stekli uslovi da se prihvate druge mjere osim klasičnog pritvora. Mišković je u pritvoru od decembra prošle godine. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom maja optužnicu protiv Miškovića i vlasnika Nibens grupe, Mila Đuraškovića, zbog sumnje da su putarska preduzeća malverzacijama oštetili za 30 miliona eura. Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavlja krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba djela predviđena je kazna do deset godina zatvora.

Bonus video: