Novi kredit MMF-a za Kosovo

MMF je u aprilu prošle godine odobrio Kosovu stend-baj aranžman na 20 meseci od 104,8 miliona eura, a ukupne isplate do sada dostigle su 90 miliona
5 komentar(a)
MMF, Foto: Reuters
MMF, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2013. 13:17h

Međunarodni monetarni fond (MMF) završio je četvrti pregled ekonomskih performansi Kosova u sklopu stend-baj aranžmana, čime je omogućeno povlačenje tranše u visini od 4,25 miliona specijalnih prava (SDR) ili 4,9 miliona eura.

Kosovske vlasti nagovijestile su da neće povući sumu koja im je na raspolaganju nakon četvrtog pregleda, jer namjeravaju da u 2013. godini stend-baj aranžman s Fondom tretiraju kao predostrožni.

MMF je u aprilu prošle godine odobrio Kosovu stend-baj aranžman na 20 meseci od 104,8 miliona eura, a ukupne isplate do sada dostigle su 90 miliona eura.

"Kosovska ekonomija pokazala je elastičnost u globalnoj finansijskoj krizi zahvaljujući 'zdravoj' politici u sklopu programa koji je podržao MMF i obilnim doznakama i direktnim stranim ulaganjima dijaspore", istakla je zamjenica direktora MMF-a Nemet Šafik.

Ona je rekla i da u narednom periodu Kosovo treba da smanji zavisnost od takvog priliva i razvije sektor trgovine koji će podsticati samoodrživ rast.

Šafik je istakla i važne korake koje Kosovo preduzima kako bi izgradilo konkurentniju ekonomiju, kao i činjenicu da su vlasti u posljednje dvije godine obnovile održivu fiskalnu politiku.

Ocijenivši da je bankarski sistem Kosova brzo rastao u posljednjih deset godina, ona je naglasila da će dalji napredak sektora zahtijevati jačanje institucija.

MMF ocjenjuje da je bankarski sistem Kosova stabilan, sa adekvatnim rezervama kapitala, umjerenim nivoom nenaplativih zajmova i dobrom likvidnošću.

Bonus video: