Josipović: Cijeli region treba da postane dio EU

Upitan da li će Hrvatska sada, na neki način, postati lider regiona, Josipović kaže da ne voli te spekulacije o liderstvu u regionu, jer Hrvatska nema ambiciju da izgrava tutora
51 pregleda 1 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Www.sutra.ba
Ivo Josipović, Foto: Www.sutra.ba
Ažurirano: 07.07.2013. 19:40h

"Hrvatska će se zalagati da cijeli region zapadnog Balkana postane dio ujedinjene Evrope jer je to naša budućnost", izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović sjutra stiže u dvodnevnu posjetu BiH, prvu nakon što je Hrvatska i zvanično 1. jula postala 28 članica Evropske unije (EU).

On je izjavio da je namjerno BiH odabrao kao svoju prvu spoljnu destinaciju jer je to, kako kaže, potpuno prirodno.

"Hrvatska i Bosna i Hercegovina su dvije izuzetno povezane zemlje, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine su u vitalnom interesu Hrvatske. Dovoljno je pogledati geografsku kartu, i sve vam je jasno. Više od dvije trećine granice Bosne i Hercegovine su s Hrvatskom. To je sada postala evropska granica i želim razgovarati o novoj šansi koja se pružila u našim odnosima", rekao je Josipović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Upitan da li će Hrvatska sada, na neki način, postati lider regiona, Josipović kaže da ne voli te spekulacije o liderstvu u regionu, jer Hrvatska nema ambiciju da izgrava tutora.

Hrvatska ima ambiciju da pomogne prije svega zbog sopstvenog interesa, kaže Josipović i dodaje da nema zemlja na svijetu koja želi da joj je u susjedstvu neki ozbiljan problem ili kriza.

U tom smislu će, naveo je on, Hrvatska, kao članica Unije, sigurno zagovarati interese cijele regije.

"Mi se ipak najbolje poznajemo, razumijemo specifične probleme društava koja su prošla kroz traume rata i tranzicije. Sigurno ćemo partnerima iz EU uvijek jasno reći da ova regija treba da postane dio ujedinjene Evroope", rekao je Josipović.

Bonus video: