SAD oštro kritikuju Samoopredjeljenje: Vaše ponašanje ne pripada 21. vijeku

"Klovnovi koji žele da igraju i da budu nasilni treba dva puta da razmisle o svojim djelima i uticaju na budućnost njihove zemlje", rekao je Riker
15 komentar(a)
Filip Riker, Foto: Fpc.state.gov
Filip Riker, Foto: Fpc.state.gov
Ažurirano: 05.07.2013. 15:09h

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker, izrekao je danas oštre kritike na račun pokreta Samoopredjeljenje na Kosovu, optužujući ih za ometanje procesa primjene briselskog sporazuma, ometanje rada institucija i diplomata.

Takve ocjene Riker je iznio na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem, poslije svoje posjete Prištini tokom koje se sastao i sa predsjednicom Kosova, Atifete Jahjagom.

Tokom protesta poslanika Samoopredjeljenja je ometana i američka ambasadorka da uđe u zgradu Skupštine Kosova i tom prilikom je zadobila lakše povrede

Riker je poručio Samoopredjeljenju i svima onima koji se "ponašaju kao klovnovi" da imaju u vidu da on, ambasadorka SAD Trejsi Džejkobson ili bilo koji drugi američki diplomata ne predstavljaju sebe, već američku državu i predsjednika SAD.

"Klovnovi koji žele da igraju i da budu nasilni treba dva puta da razmisle o svojim djelima i uticaju na budućnost njihove zemlje", rekao je Riker poručujući da ponašanje koje demonstrira Pokret Samoopredjeljenje ne pripada 21. vijeku.

Kritike visokog američkog diplomate su došle nakon najnovijih protesta poslanika i pristalica Samoopredjeljenja radi sprječavanja ratifikacije sporazuma Kosova i Srbije u Skupštini Kosova.

Tokom tih protesta poslanika Samoopredjeljenja je ometana i američka ambasadorka da uđe u zgradu Skupštine Kosova i tom prilikom je zadobila lakše povrede.

Riker je rekao da se oni koji se suprostavljaju primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u suštini suprostavljaju i politici SAD.

Bonus video: