Albanija: Mala prednost opozicije, pokazuju prvi rezultati izbora

Od pada komunističkog režima Envera Hodže 1990, izbori u Albaniji su obilježavani nasiljem i optužbama za namještanje izbora
12 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 12:47h

Prednost na juče održanim parlamentarnim izborima, koji bi mogli odlučiti da li Albanija ima šansu za pridruživanje Evropskoj uniji, proglasile su kasno sinoć i vladajuća Demokratska partija premijera Saljija Beriše i koalicija na čelu sa opozicionom Socijalističkom partijom Edija Rame.

Ovaj bivši gradonačelnik Tirane poručio je premijeru da se „pripremi na tranziciju” poslije dva četvorogodišnja mandata.

„Naši podaci govore da smo odnijeli pobjedu nad rušilačkim snagama“, kazao je Rama iz štaba Socijalističke partije.

Vladajuća Demokratska partija premijera Saljija Beriše nedugo zatim je demantovala Ramu. „Uvjeravam vas da su Albanci ubjedljivo glasali za našu alijansu“, kazala je Majlinda Bregu iz vladajuće stranke.

Dvije izlazne ankete su ponudile oprečne rezultate, ističe se u članku agencije Rojters.

Prebrojavanjem glasova bave se zvaničnici partija, što je sistem koji zapadne diplomate smatraju faličnim i ističu da on često dovodi do sukoba i odlaganja formiranja vlade.

Izbori za 140 poslanika albanskog parlamenta prošli su u sjenci politički motivisane pucnjave koja se desila na sjeveru zemlje u kojoj je jedna osoba izgubila život.

Žrtva je bio 53-godišnji Đon Đoni, pristalica opozicije. U istom incidentu su ranjene još tri osobe, među kojima i kandidat Berišine Demokratske partije Mhil Fufi.

Portparolka policije saopštila je da je pucnjava u gradu Lač „mogla biti povezana sa glasanjem“, ali nije željela da iznese više detalja zbog istrage.

Portparolka Brišine Demokratske partije Laura Vorpsi izjavila je da je Mhil Fufi pokušao da otjera neke pristalice opozicije koji su htjeli da podmite birače i da su oni odgovorili pucnjavom.

Rama je okarakterisao pucnjavu kao „ozbiljni politički incident... s ciljem zastrašivanja glasača“.

„Apelujem na ljude da glasaju, zbog toga što će odluka koja se donosi za svega nekoliko minuta odlučiti ne samo naredne četiri godine, već i sudbinu jedne generacije“.

A prije nego što se uputio za Lač, 48-godišnji Rama je prozvao premijera: „Beriša bi trebalo da preuzme odgovornost za ovaj incident“.

Od pada komunističkog režima Envera Hodže 1990, izbori u Albaniji su obilježavani nasiljem i optužbama za namještanje izbora

AFP ističe da su se birači u Tirani počeli okupljati i prije nego što su bila otvorena birališta, a glasanje je produženo jer je znatan broj građana čekao u redovima da glasa.

„U Albaniji su svi zaokupljeni politikom, o njoj misle i dok vode ljubav“, kazao je 30-godišnji inženjer Arsen Prifit.

Beriša, koji pokušava da osigura treći mandat nakon osam godina na vlasti, poručio je da će „volja naroda biti poštovana“. Za 68-godišnjeg političara, poraz bi mogao označiti kraj karijere.

Kako nije uspijevala da iznjedri čiste izbore od pada komunizma prije dvije decenije, Albanija očajnički mora da dokaže da je u stanju da održi poštene izbore koji ispunjavaju međunarodne standarde ako planira da uopšte pokuša da se pridruži Evropskoj uniji.

Od pada komunističkog režima Envera Hodže 1990, izbori u Albaniji su obilježavani nasiljem i optužbama za namještanje izbora.

Brisel, koji je dva puta odbacivao zahtjev za članstvo Tirane, saopštio je da pomenuti izbori predstavljaju „najvažniji test za demokratske institucije zemlje i njen napredak u pravcu EU“.

Parlamentarne izbore pratilo je 400 međunarodnih i više od 8.000 albanskih posmatrača.

Ali kako je 3,2 miliona registrovanih birača biralo 140 poslanika, izborni sistem je imao poteškoća sa ispunjavanjem međunarodnih standarda.

Rama je povukao tri člana iz sedmočlane Centralne izborne komisije u aprilu nakon što je koaliciona vlada smijenila člana čija je stranka podržala opozicione socijaliste. Centralna izborna komisija je zadužena za potvrđivanje ishoda izbora, ali zbog pomenutog problema taj zadatak preuzeće na sebe sud.

Eugel Volfart, direktor misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Tirani, pozvao je političare da „razmisle šta je najbolje za zemlju“, koja je postala članica NATO 2009.

I Rama i Beriša su obećali da će poboljšati životnu standard u zemlji u kojoj mnogi, naročito na siromašnom brdovitom sjeveru zemlje, uglavnom zavise od pomoći koju šalje oko 1,5 miliona Albanaca koji žive u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama.

Beriša, kardiolog po struci, obećao je tokom kampanje nove investicije i porast plata i penzija za šest odsto, koji će stupiti na snagu nakon izbora.

Rama, slikar koji se školovao u Parizu, insistirao je na iskorjenjivanju široko rasprostranjene korupcije u Albaniji, koju je Transparensi internšnl rangirao na 113 od 174 najkorumpiranije zemlje svijeta za 2012.

„Diplomirao sam sa najvišim ocjenama, ali i dalje ne mogu naći posao jer je sistem truo zbog korupcije“, kazao je 28-godišnji pravnik Fljori Lika nakon što je glasao za Socijalističku partiju.

Međutim, 40-godišnji ekonomista Luljeta Konomi smatra da je Beriša „promijenio lice Albanije... On je jedini koji može uvesti Albaniju u širu evropsku porodicu“.

Druge dvije partije – Novi demokratski duh bivšeg predsjednika Bamira Topija i ultranacionalistička Alijansa crveni i crno – bi mogle osvojiti dovoljno glasova da bi se našle u parlamentu.

Kukan razgovarao sa Berišom i Ramom

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan je novinarima saopštio da mu je albanski premijer Sali Beriša na današnjem sastanku više puta ponovio da je spreman da prizna rezultate juče održanih parlamentarnih izbora u Albaniji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kukan je tokom prijepodneva najprije razgovarao sa premijerom Berišom, a potom i sa liderom opozıcıje Edijom Ramom. On je nakon kraćeg sastanka sa liderom Socijalističke partije Ramom u njenom sjedištu u Tirani, ponovio važnost ovih izbora za budućnost Albanije. On je obećao podršku Albaniji na putu ka EU.

"Ukoliko proces bude uspješno završen, to će biti pobjeda Albanıje i vjerujem da će biti jedan dodatnı snažan pokretač u procesu integracija. Mi smo spremni da vam pružimo podršku. Odgovornost je na političkim liderima da izborni proces protekne u najboljem mogućem redu, ovi izbori su odlučujući za zemlju, oni su pobjeda za cijelu zemlju, za integracije u EU i evropsku budućnost," rekao je Kukan.

Evropski diplomata je ocijenio da je i pored jučerašnjeg teškog incidenta u kojem je jedna osoba ubijena u Lacu, jučerašnji izborni dan uglavnom protekao mirno. Eduard Kukan je sa delegacıjom EP-a posjetio i Centralnu izbornu komisiju Albanije.

Galerija

Bonus video: