Moguća akcija EU ako se nastavi blokada u BiH

"Protesti koje smo vidjeli u BiH u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva građana upućenih političkim vođama i institucijama da prestanu da se fokusiraju na partijske i etničke interese..."
58 pregleda 3 komentar(a)
JMBG, protesti Sarajevo, Foto: Klix.ba
JMBG, protesti Sarajevo, Foto: Klix.ba
Ažurirano: 14.06.2013. 12:04h

Mirni protesti su dio normalnih i demokratskih procesa, a građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se uvijek čuje njihov glas, zvaničan je stav Brisela, kojeg je u izjavi za Dnevni avaz prenijela Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnju i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton.

Kako je nezvanično prenešeno, visoki zvaničnici EU s pažnjom gledaju na razvoj situacije u BiH, pa je moguće očekivati i skoriju reakciju, ukoliko institucijama u BiH i dalje bude bilo onemogućeno da nastave s radom.

"Protesti koje smo vidjeli u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva građana upućenih političkim vođama i institucijama, a to je da se prestanu fokusirati na partijske i etničke interese i da počnu da rade na urgentnim pitanjima od životnog značaja za građane, kao što je pitanje jedinstvenog matičnog broja i standarda" kazala je Kocijančić za Avaz.

Naglašavajući kako je imperativ vlasti u BiH da se okrenu reformama nužnim za napredak i prosperitet zemlje, Kocijančić je naglasila da je i u trenutnoj političkoj situaciji u kojoj se država nalazi apsolutno presudno da institucije BiH rade punom brzinom na rješavanju hitnih pitanja za evropske intergracije.

"Pozivamo institucije i političke čelnike da uvaže zahtjeve građana i da odmah počnu raditi na njihovim rješenjima", poručila je Kocijančić.

Bonus video: