Slovenija: Dvogodišnji moratorijum za hrvatske radnike

Vlada se na tu mjeru odlučila zbog privredne situacije u Sloveniji u kojoj je zbog krize broj nezaposlenih u porastu, ali i zbog velikog broja nezaposlenih u susednoj Hrvatskoj
0 komentar(a)
slovenija eu, Foto: Networkeurope.radio.cz
slovenija eu, Foto: Networkeurope.radio.cz
Ažurirano: 06.06.2013. 14:58h

Slovenačka vlada potvrdila je danas prijedlog zakona prema kome će slovenačko tržište rada za radnike iz Hrvatske ostati zatvoreno u prelaznom periodu od dvije godine i nakon što Hrvatska uđe u EU.

Vlada je dokument poslala u parlament na usvajanje po hitnoj proceduri kako bi mogao da stupi na snagu 1. jula - datum ulaska Hrvatske u evropsku porodicu, prenosi Hina.

Na osnovu zakona, hrvatski građani koji bi tražili posao u Sloveniji trebalo bi da imaju radne dozvole i na njih bi se primjenjivali isti propisi kao i na radnike iz država van Unije, precizirala je ministarka za rad Anja Kopač.

Dodala je da se slovenačka vlada na tu mjeru odlučila zbog privredne situacije u Sloveniji u kojoj je zbog krize broj nezaposlenih u porastu, ali i zbog velikog broja nezaposlenih u susednoj Hrvatskoj.

Njemačka vlada prva je u januarau objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dve godine članstva

Prema njenim podacima, u dijelovima Hrvatske koji gravitiraju prema Sloveniji ima oko 100.000 nezaposlenih.

Kopač je naglasila da se radi o "racionalnom potezu" da se ne bi zaoštrila situacija na slovenačkom tržištu rada gdje se domaćim radnicima daje prednost, a ne o zaoštravanju prema Hrvatskoj i dodala da ne očekuje da će susjedna država za slovenačke radnike uvesti recipročne mere.

Prema dosadašnjim saznanjima, Velika Britanija će uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska države u EU, a Danska, Finska, Estonija i Litvanija to sigurno neće uciniti - ostaviće svoja tržišta rada potpuno otvorenim za hrvatske radnike, kao i Češka.

Vlade u Parizu, Ljubljani, Varšavi, Lisabonu i Rigi još razmatraju konačnu odluku o tom pitanju, ali prema postojećim pokazateljima neslužbeno se očekuje da ograničenja za hrvatske radnike neće biti ni u Poljskoj, Portugaliji i Letonija.

Njemačka vlada prva je u januaru objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dve godine članstva, osim za akademski obrazovane građane i sezonske radnike, a njen primjer su sledile Holandija i Austrija.

Bonus video: