Novi štrajkovi u Hrvatskoj

Predstavnici sindikata žale se na kašnjenje plata i otpuštanja, ali i na probleme s radnim vremenom i sigurnošću zaposlenih
78 pregleda 0 komentar(a)
Kroacija erlajns, Foto: Beta/AP
Kroacija erlajns, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.05.2013. 11:42h

Sindikati pilota i kabinskog osoblja državne aviokompanije Kroacija erlajnz (Croatia Airlines) su nastavili štrajk zbog najavljenog zamrzavanja plata, a u Hrvatskoj u je za srijedu najavljen i štrajk željezničara.

Piloti i stjuardi i stujardese nastavljaju štrajk započet u utorak ujutro, jer još nisu uspjeli da se dogovore s Upravom

Sindikat mašinovođa Hrvatske zaustaviće teretne vozove od 12 do 14 časova da bi upozorili na loše stanje u željezničkoj mreži. Istovremeno je najavljen i protest Sindikata željezničara ispred sjedišta vlade na Markovom trgu u Zagrebu.

Putnički vozovi za sad neće stati, jer je sud na zahtjev Uprave Hrvatskih željeznica (HZZ) zabranio štrajk zato što nije dovršen proces pomirenja Uprave i sindikata. Iz sindikata najavljuju da će putnički vozovi stati u subotu.

Predstavnici sindikata žale se na kašnjenje plata i otpuštanja, ali i na probleme s radnim vremenom i sigurnošću zaposlenih, i upozoravaju da su potrebna hitna ulaganja u nove lokomotive i vagone.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da nema razloga za štrajk, jer se plate redovno isplaćuju svakog 15. u mjesecu.

Piloti i stjuardi i stujardese nastavljaju štrajk započet u utorak ujutro, jer još nisu uspjeli da se dogovore s Upravom o spornom novom kolektivnom ugovoru po kojem bi im primanja bila umanjena i do 20 odsto.

Dogovori sa Upravom

U međuvremenu je najveći sindikat u hrvatskoj nacionalnoj avio kompaniji, Samostalni sindikat zaposlenih u vazduhoplovstvu, potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru s Upravom CA.

Njime je dogovoreno da će se broj zemaljskog osoblja koji će biti otpušten smanjiti s 27 odsto na 17 odsto, što znači oko 80 od 480 radnika.

Podršku pilotima i kabinskom osoblju najavio je Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letjenja, koji je saopštio da će naknadno objaviti kada će stupiti u štrajk solidarnosti. Iz Uprave CA poručili su da su uštede neophodne kako bi firma opstala i godinu završila u plusu.

Prema tvrdnjama uprave, neto-plata pilota iznosi 23.000 kuna (oko 3.000 eura), a stjuarda i stjuardesa više od 9.000 (oko 1.200 evra) kuna, a bile bi smanjene za 20 odsto.

Sindikati, međutim, tvrde da su prosječne plate pilota i stjuardesa mnogo niže od onih koje je navela Uprava. Predstavnici 15 sindikata javnih i državnih službi takođe prijete novim štrajkovima i blokadom sistema.

Od danas počinje referendum među sindikalnim članstvom hoće li učestvovati u daljim akcijama ako vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Sindikati od Vlade Hrvatske traže da odustane od mjera štednje i otvori nova radna mjesta.

Bonus video: