Hrvatska vlada nudi stambene kredite sa kamatom od 3,95 %

Država će nuditi kredite od 200 eura po kvadratu, nezavisno od visine kupoprodajne cijene stana. Kamata na ta sredstva u počeku će biti jedan odsto, a u otplati četiri odsto
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Mycontinent.co
Zagreb, Foto: Mycontinent.co
Ažurirano: 13.05.2013. 17:11h

U hrvatskom Ministarstvu graditeljstva danas je predstavljen model POS+ koji građanima omogućuje kupovinu stana i do 28 odsto jeftinije nego što sada nude banke u svojim komercijalnim kreditima.

Glavni uslov je, kako piše Tportal, da cijena stana ne prelazi 1.400 eura po kvadratu i da je riječ o novogradnji. Kupac sam pronalazi stan i mora imati osigurano učešće od najmanje 15 odsto vrijednosti stana.

Kako je najavila resorna ministrica Anka Mrak Taritaš, država će nuditi kredite od 200 eura po kvadratu, nezavisno od visine kupoprodajne cijene stana. Kamata na ta sredstva u počeku će biti jedan odsto, a u otplati četiri posto. Zajam državi se vraća nakon otplate bankarskog kredita.

Banke koje će učestvovati u POS+ nudiće povoljniju kamatnu stopu. Za sad je potpisan ugovor sa 10 banaka i tri štedionice.

U konačnom, prema računici Ministarstva, prosječna kamatna stopa iznosila bi 3,95 odsto. Mjesečna ušteda na anuitete u odnosu na komercijalne kredite je od 76 do 107 eura za stanove od 55 do 65 metara kvadratnih.

Ukupna ušteda za stan od 60 kvadrata čija je cijena 1.400 eura na rok otplate od 31 godinu iznosila bi 49.104 eura ili čak 28 odsto u odnosu na 'normalni' bankovni kredit.

U Ministarstvu se nadaju kako će se putem ovog modela u ovoj godini prodati oko 800 do 900 stanova.

"Na tržištu postoji 20.000 neprodanih stanova. Riječ je o velikoj novčanoj vrijednosti koja je sada zamrznuta. POS+ nudi mogućnost investitorima da prodaju stanove, građanima da dođu do nekretnine po povoljnijim uslovima, a državi da naplati PDV', naglasila je Mrak Taritaš.

Model POS+ počinje sjutra, a čitav posao će voditi Agencija za promet nekretninama (APN). U njemu mogu učestvovati samo hrvatski državljani bez obzira na to imaju li u vlasništvu jednu ili više nekretnina.

Bonus video: