Bechtel - Enka dobio svjetsku nagradu za kosovski autoput

Autoput "Ibrahim Rugova" gradi američko-turski konzorcijum Bechtel- Enka, koji je dao ponudu i za gradnju autoputa u Crnoj Gori
256 pregleda 2 komentar(a)
autoput, Foto: Anadolija
autoput, Foto: Anadolija
Ažurirano: 13.05.2013. 15:57h

Američko-turski konzorcijum Bechtel - Enka (GP) osvojio je svetsku nagradu “Najbolji projekat” za projekat kosovskog autoputa "Ibrahim Rugova".

Kako je sapošteno iz GP-a, nagrada je osvojena u kategoriji puteva na svjetskom konkursu “Najbolji projekti”, koji je ove godine prvi put organizovao Engineering News Record (ENR). Nagrade se dodjeljuju za najbolje svjetske projekte iz oblasti gradnje i kompanijama koje ih izrađuju i realizuju širom svijeta.

Žiri je razmotrio skoro 70 projekata u različitim kategorijama, počevši od obrazovanja, pa sve do mostova, a razmatrana su tehnička sigurnost, inovacije i način na koji su premošteni izazovi.

“Uzbuđeni smo što smo osvojili ovu nagradu koja vrednuje izazove projektovanja i izgradnje u stranim zemljama, kao i uspješnu predaju kosovskog autoputa. Ovo je testament za veliki rad našoj ekipi,” kazao je Chris Jennions, menadžer projekta kosovskog autoputa u američko-turskoj korporaciji Bechtel-Enka.

Kosovski autoput, na koridoru Morine- Merdare, dugačak je 102 km, u dva pravca. On povezuje granične prelaze Morina, na jugozapadnoj granici sa Albanijom, i Merdare na prelazu između Kosova i Srbije, sjeverno od glavnog grada Prištine.

Od početka radova 2010, kompanija Bechtel-Enka završila je i predala 60.4 km autoputa. To je urađeno za sedam mjeseci, prije roka i unutar budžeta. Projekat bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Korporaciji Bechtel-Enka nagrada će biti uručena na Globalnom samitu gradnje 6. i 7. juna 2013. u Njujorku.

Ovo je druga međunarodna nagrada za projekat kosovskog autoputa. Projekat je prošle godine osvojio nagradu za menadžiranje programa u okviru dodjele nagrada za svjetska dostignuća u oblasti puteva, koju dodjeljuje Međunarodna federacija puteva.

Bonus video: