I Srbija rješava problem sa kreditima u "švajcarcima"

Ideja je da svima koji imaju problem u otplati bude omogućen grejs period od dvije godine u kojim neće plaćati kamatu, već samo glavnicu duga, ali i da se bankama olakša poslovanje
68 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2013. 14:11h

Narodna banka Srbije (NBS) bi tokom ovog mjeseca, nakon konsultacija sa bankama, trebalo da objelodani prijedlog rješenja za kredite u švajcarskim francima, popularnim "švajcarcima", piše Blic.

Ideja je, prema saznanjima Blica, da se bankama koje su spremne da pomognu građanima koji imaju kredit u francima u tom iznosu olakša poslovanje.

Rješenje o kom će se narednih nedjelja razgovarati sa bankama neće, kako je potvrđeno Blicu, na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet. Uz to, svaka banka će, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti konkretna rješenja. Na stolu je i dalje i prijedlog koje je ranije dalo Udruženje banaka Srbije (UBS). Kako za Blic objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, njihov predlog obuhvata ne samo problem kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti.

"Naš predlog koji smo svojevremeno uradili sa Ministarstvom finansija odnosi se na sve bankarske usluge koje se pružaju građanima. Ideja je da svima koji imaju problem u otplati bude omogućen grejs period od dvije godine u kojim neće plaćati kamatu, već samo glavnicu duga. Za one koji su ostali bez posla, prema našem predlogu, banke bi u potpunosti odložile bilo kakvu otplatu na dve godine. Ovo bi važilo i za kredite koje su indeksirane u švajcarcima, kao i u eurima jer ne vidimo razlog da postoji diskriminatorski odnos pri rješavanju problema nemogućnosti plaćanja kreditnih obaveza", zaključuje Dugalić.

Slično rješenje pronađeno je i u Hrvatskoj, gdje su brojni građani plaćali ogromne iznose zbog fluktuacije kursa franka u odnosu na euro prethodnih godina. Taj problem je aktuelizovan i u Crnoj Gori nedavno, najavom tužbe klijenata protiv Hypo Alpe Adria banke, koja je jedina na našem tržištu u jednom periodu indeksirala kredite u "švajcarcima".

Iz Hypo banke nedavno su saopštili da su poslovali po zakonu te da je svakom klijentu ponaosob predočena mogućnost fluktuacije kursa, pa i rasta mjesečne obaveze, zbog čega su, kako su istakli, prilikom podizanja kredita potpisivali posebnu izjavu da su svjesni tog rizika.

Bonus video: