Optužnica protiv Sanadera zbog struje

Kupovinom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 miliona kuna
1 komentar(a)
IVo Sanader, Foto: Beta/AP
IVo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2013. 14:12h

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera Iva Sanadera zbog sumnje da je, zajedno sa bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. godine podsticao tadašnjeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka da Diokiju isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, na kraju ipak vraćena, Hrvatska elektroprivreda je u ovoj aferi oštećena za 3,8 miliona kuna.

Kupovinom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 miliona kuna, a kompanija Dina Petrokemija 1,88 miliona kuna, prenosi Jutarnji.hr.

Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da kompanijama snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostalih u upravi HEP.

Po istom principu, Sanader je za Ježića od Mravka obezbijedio i pozajmicu od 15 miliona kuna, koja je trebalo da bude vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužilaštvo samo povuklo i poslije godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Peta optužnica protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara trenutno se nalazi kod istražnog sudije zagrebačkog Županijskog suda i odbrana je još nije vidjela.

Kada sudija dovrši prethodno ispitivanje optužnice i iz nje izdvoji moguće nezakonite dokaze poslaće je odbrani i tužilaštvu kako bi se o njoj izjasnili u roku od osam dana.

Bonus video: