Priština: Osuđen vlasnik “Medikusa” i još četvorica

U optužnici je navedeno da je na toj klinici, koja se nalazi nedaleko od Prištine, izvršeno oko 30 nelegalnih transplatacija bubrega
0 komentar(a)
Trgovina organima, Foto: Imemc.org
Trgovina organima, Foto: Imemc.org
Ažurirano: 29.04.2013. 15:59h

Osnovni sud u Prištini osudio je danas vlasnika klinike “Medikus” Ljutfi Derviša i još četvoricu optuženih za nelegalne transplantacije organa, dok je dvojicu oslobodio.

Vlasnik kosovske klinike “Medikus” osuđen je na osam godina zatvora, a njegov sin Arban na sedam godina i tri mjeseca, uz obavezu da plate 10.000 eura, odnosno 2.500 eura.

Cokolj Hajdini je osuđen na tri godine, Abdula Dula na jednu godinu, Islan Bitići na jednu godinu uslovno, a optužbi su oslobođeni Briton Žilta i Iljir Drecaj, prenosi Tanjug.

U optužnici je navedeno da je na toj klinici, koja se nalazi nedaleko od Prištine, izvršeno oko 30 nelegalnih transplatacija bubrega.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 eura po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije.

Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 eura za transplataciju bubrega na klinici Medikus.

Dervišija je optuženica teretila da je bio dio lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici “Medikus”.

U odsustvu se sudilo turskom ljekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

“Medikus”, je zatvoren 2008. godine, pominje se i u izvještaju Savjeta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici “Oslobodilačke vojske Kosova” trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Bonus video: