Zaev: Želimo da budemo dio Evrope, ne tražimo da odmah postanemo članica EU

"Crna Gora je počela pristupne pregovore 7,5 mjeseci poslije odluke Evropskog savjeta, Srbija 9,5 mjeseci kasnije. U našem slučaju, biće 12 mjeseci. Ali, svjesni smo evropskih izbora (maj 2019). Izvjesno vrijeme će tu biti izgubljeno"
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2018. 10:44h

Makedonski premijer Zoran Zaev nije nezadovoljan što će njegova zemlja početi pregovore sa EU za godinu dana a ne odmah, s obzirom na izbore u Evropi na proljeće 2019. i referendum u Makedoniji o sporazmu o imenu sa Grčkom, ali smatra da makedonski pregovori i reforma Evrope mogu da idu uporedo.

U intervju za EURACTIV.com Zaev je istakao da u Makedoniji, kao i EU, ima onih koji nisu za Evropu ali da je proevropski stav u prednosti, dodajući da u zemlji koja je za ulazak u NATO i EU mora da postoji spremnost za kompromise.

"Želimo da budemo dio Evrope jer je to ono što mladi ljudi očekuju od nas", rekao je Zaev, koga je novinar briselskog portala ranije nazvao "Makronom Balkana".

Na pitanje šta misli o tome što francuski predsjednik Emanuel Makron ne pokazuje žurbu kada je u pitanju proširenje EU, Zaev je odgovorio da je takav stav Makrona, "velikog proevropskog političara", vjerovatno rezultat unutrašnjih debata u Francuskoj.

"Svjestan sam kako njegova protivnica Marin Le Pen (liderka Nacionalnog fronta) koristi te debate. On je uvjeren da Evropa mora da se reformiše i takođe postane privlačnija nama, kandidatima za članstvo u EU", rekao je Zaev.

Makedonski premijer kazao je da je na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji u maju razgovarao sa Makronom. Zaev je tada rekao Makronu: "Neka se Evropa paraleleno reformiše i mi možemo da pomognemo primjerom evropskog načina za rješenje problema".

Zaev je podsetio da je Makedonija kandidat za EU od 2005.

"Ne tražimo da odmah postanemo članica EU. Želimo da dobijemo priliku da vodimo pregovore o punopravnom članstvu u EU... U tom smislu, predsjednik Makron vjerovatno neće ostati neosjetljiv na veliko rješenje problema između Makedonije i Grčke", rekao je Zaev.

Na pitanje da li je kompromis oko imena sa Grčkom bio dobar, s obzirom da Makedonija neće odmah početi pregovore o ulasku u EU već za godinu dana, Zaev je odgovorio da to za Skoplje, ako se pogledaju činjenice, nije ništa novo.

"Crna Gora je počela pristupne pregovore 7,5 mjeseci poslije odluke Evropskog savjeta, Srbija 9,5 mjeseci kasnije. U našem slučaju, biće 12 mjeseci. Ali, svjesni smo evropskih izbora (maj 2019). Izvjesno vrijeme će tu biti izgubljeno. A mi imamo i referendum o sporazumu sa Grčkom oko imena... tako da mislim da je jun 2019. pažljivo proračunat", kazao je Zaev.

Kada je riječ o opoziciji, posebno protivljenju partije VMRO-DPMNE sporazumu oko imena sa Grčkom, Zaev kaže da nema jasnog sporazuma među opozicijom koja je kontradiktorna jer je, s jedne strane, protiv promjene ustava, a s druge za ulazak u NATO i EU.

"Ako smo za NATO i EU, moramo da budemo spremni na kompromis. I ja sam na početku mislio da nema potrebe za promenom ustava. Međutim, snaga argumenata tokom pregovora uvjerila me je da bi takva pozicija stvorila nove probleme", kazao je Zaev.

On je rekao da je Makedonija sporazumom sa Grčkom dobila fer i pravno dobru odluku koja omogućava današnjim političarima i njihovim nasljednicima, kao i budućim generacijama, da sarađuju kroz dobre odnose.

"Želimo da završimo sa problemima jednom i zauvjek", zaključio je makedonski premijer.

Bonus video: