Stefanović: Beograd će postići sporazum s Prištinom

"Mi (DS) nećemo podmetati nogu kao što su oni nama radili nego ćemo pokušati da zaštitimo interes Srbije i njenu budućnost", rekao je Stefanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 09:36h

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije i bivši šef pregovoračkog tima u dijalogu o Kosovu Borislav Stefanović rekao je danas da će vlast u Srbiji za deset dana ipak postići sporazum s Prištinom.

"Mi (DS) nećemo podmetati nogu kao što su oni nama radili nego ćemo pokušati da zaštitimo interes Srbije i njenu budućnost", rekao je Stefanović za televiziju "Pink".

On je naveo da je neozbiljno što nema odgovora u kojoj su fazi trenutno pregovori ali je dodao da je ovo jedna pauza u okviru koje pokušavaju dvije strane da ipak dođu do nekog sporazuma. "To podržavamo. Smatramo da ako postoji ikakav način u narednih sedam do 10 dana da se poboljšaju stvari, da se pojačaju prava i ovlašćenja Srba na Kosovu i Metohiji, mi to podržavamo", kazao je Stefanović.

On je naveo da premijer Srbije Ivica Dačić sada lansira priču da će novi posrednik u dijalogu Beograda i Prištine biti evropski komesar za proširenje Štefan File, umjesto visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"File može biti posrednik ali će oni ponovo pričati o tehničkim stvarima, ponovo se spušta nivo pregovora a vlast (u Srbiji) je insistirala da se priča o krupnim stvarima, o statusu (Kosova)", rekao je Stefanović.

Povodom optužbi Srpske napredne stranke o separatizmu zbog najave pokrajinskog premijera Bojana Bajtića o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Vojvodine, Stefanović je kazao da je to zlouptreba i teške riječi koje su iskorišćene protiv DS-a i da deklaracija "ne sadrži ni traga separatizma".

"Sve u tekstu (deklaracije) je potpuno zasnovano na zakonu i Ustavu, apsolutno nema nikakvog separatizma. Jako je štetno za atmosferu u našoj zemlji što su se takve riječi pokrenule, neke vrlo niske strasti i pokušaji da se maksimalno diskredituju politički protivnici", rekao je Stefanović.

On je naveo da potezom Bojana Pajtića nije nanijeta politička šteta DS-u ali da je moguće da je taj potez sa deklaracijom došao u lošem momentu.

"Razumna je odluka da se obave dodatne konsultacije o deklaraciji u kojoj nema ništa sporno, štetno, protivzakonito i ne vidim zašto je to iskorišćeno da se ruši pokrajinska vlast koja je legitimna", rekao je Stefanović.

Bonus video: