Josipović: Puno toga se promijenilo od podnošenja tužbe protiv Srbije

Josipović je rekao da je ta tužba praktična posljedica istorijskih okolnosti
71 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 16:55h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će Hrvatska povući svoju tužbu protiv Srbije za genocid čim budu ispunjeni njena očekivanja.

On je, u intervju bečkom dnevniku „Standard", rekao da je ta tužba praktična posljedica istorijskih okolnosti.

"Kada se radi o hrvatskoj tužbi, koja je nastala početkom 21.vijeka, tada smo zahtijevali saradnju u istrazi ratnih zločina, rješavanje sudbine nestalih lica i saradnju s Haškim tribunalom. U vezi svih tih pitanja se puno toga promijenilo od podnošenja tuže", primijetio je Josipović.

"I ako naša ocekivanja, koja su izražena tužbom, budu ispunjena dogovorom dvije vlade ona više neće biti potrebna", objasnio je on istakavši da je vladama sigurno draže da se pitanja rješenje dogovorom umjesto trošenja puno novca na suđenja.

Upitan kada će se susresti sa svojim srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem i zašto do toga još nije došlo Josipović je kazao da je u protekle tri godine u odnosima između Hrvatske i Srbije napravljen veliki napredak.

Naglasivši da se sa bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem često srijetao, Josipović je rekao da činjenica da se još nije sastao sa Nikolićem govori u prilog tome da se još nisu našli na zajedničkim “talasima”.

“A uzrok za to je izvjesna retorika. Smatram bolje, ako najprije građanima obje države objasnimo i možemo da ih uvjerimo, da možemo zajednički preduzeti konkretne korake napred”, naglasio je on.

Kada je riječ o problemu sa uvođenjem dvojezičnih oznaka u Hrvatskoj Josipović je podvukao da se ne radi o pitanju odnosa Hrvatske i Srbije, već unutrašnjopolitičkom pitanju.

„Radi se o pitanju poštovanja nacionalne manjine i to pitanje ne posmatram u vezi sa našim odnosom prema Srbiji. Jasno je da moraju biti poštovani zakon i prava manjina. Zakon je jasan i biće primijenjen, naglasio je Josipović.

Josipović se dalje osvrnuo na rad lokalnog pravosuđa u vezi ratnih zločina ocijenivši rad hrvatski sudova sve boljim, specijalni sud u Srbiji veoma dobrim, a za Bosnu i Hercegovinu je kazao da se čini da su voljni.

Upitan kada bi Hrvatska mogla pristupiti Ssengenu Josipović je rekao da će njegova zemlja biti spremna za prisup, ali da želi da spoljna granica ne postane kineski zid

Upitan kada bi Hrvatska mogla pristupiti Ssengenu Josipović je rekao da će njegova zemlja biti spremna za prisup, ali da želi da spoljna granica ne postane kineski zid.

On je ukazao da ne vidi razlog što sa šengenskim režimom i novim biometrijskim ispravama građanima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine ne bi trebalo biti pružena ista mogućnost, kao što je imala Hrvatska da sa ličnom kartom građani putuju u susjedne zemlje, poručio je Josipović.

Josipović, inače, smatra da bi EU bila nepotpuna bez jugoistočne Evrope, te se nada da će pristupanje Hrvatske, kao pozitivan signal, podstaći druge zemlje za dalje reforme.

On je negirao da postoji zastoj u procesu ratifikacije i izrazio uvjerenje da će sve teći po planu.

Bonus video: