SPO zatražio da se potpiše briselski sporazum

Srpski pokret obnove je naveo da izolovana i slaba Srbija ne bi mogla nikako da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji
55 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 12:04h

Srpski pokret obnove ocijenio je danas da treba potpisati briselski sporazum sa Kosovom, jer bi njegovo odbijanje izazvalo ekonomski, razvojni i demokratski kolaps države, a položaj Srba na Kosovu i Metohiji bi se dramatično pogoršao.

Ta stranka je navela da izolovana i slaba Srbija ne bi mogla nikako da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Izostanak dogovora u Briselu o nadležnostima zajednice srpskih opština ne umanjuje prava Srba u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, koja su zagarantovana planom Martija Ahtisarija, pošto su taj plan prihvatile sve članice EU, NATO i kosovske vlasti", navodi se u saopštenju.

SPO je naveo da Ahtisarijev plan garantuje i zajednicu srpskih opština na Kosovu, a prava koja se tiču policije, sudstva, zdravstva, obrazovanja ili školstva pripadaju opštinama sa srpskom većinom.

DS: Obavijestiti javnost o čemu Srbija treba da odluči

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u parlamentu Srbije, Borislav Stefanović, izjavio je danas da je osnovno da vlast obavijesti javnost i poslanike o čemu konkretno Srbija treba da odluči u pregovorima Beograda i Prištine, kao i da predstavnici vlasti treba prvi da kažu da li nešto treba prihvatiti ili ne.

"Neki osnovi elementarne pristojnosti političkog rada i državne odgovornosti su da se da informacija šta je ponuđeno, šta je na pregovaračkom stolu, šta je to konkretno oko čega treba da se odlučimo", kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim riječima, neozbiljno je da niko u ovoj zemlji, sem ljudi koji su pregovarali, nema "nikakvu predstavu o čemu mi treba da se izjasnimo". On je naveo da vlast pokušava da prebaci odgovornost između sebe, a onda "traže da to sada uradi čitavo društvo i sve političke partije".

"Da li se neko igra sa budućnošću ove zemlje i da li je olako shvatio ovaj proces, pa nije spreman da izađe pred javnost i poslanike sa jasnom alternativom koja je stavljena pred nas, ma kako ona teška bila", upitao je Stefanović.

On je istakao da premijer, prvi potpredsednik Vlade i predsjednik Srbije treba prvi da kažu da li nešto treba prihvatiti ili ne.

Stefanović je podsjetio da je vremena sve manje, da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton piše izvještaj i da je utorak, 9. april krajnji rok.

"DS će dati svoj doprinos ako nas neko informiše šta je problem, dilema i katastrofični izbor pred nama. Da vidimo da li je jedna anegdota koja se prepričava iz Brisela suština ponude ili je to samo grafički prikaz jednog teškog razgovora. Moramo znati da li je u pitanju papir ili nešto što je (premijer Kosova Hašim) Tači tražio", kazao je Stefanović. On je rekao da su predstavnici aktuelne vlasti mislili da je voditi državu "kao poljem poći" i da su mnogi od predstavnika vlasti mislili da će za čas posla riješiti problem Kosova i srljali u razgovore o ozbiljnijim temama.

Kocijančić: I Beogradu i Prištini dato vrijeme za odluke

Odluke pred kojima stoje Beograd i Priština u naporima da se postigne nagodba u dijalogu prvenstveno oko sjevera Kosova su krajnje teške i tako i treba razumjeti neke "jake izjave" čelnika pregovaračkih timova dviju strana, ocijenili su danas evropski diplomatski izvori u Briselu.

To jeste pomalo "način političkog oglašavanja na Balkanu", rekli su ti izvori agenciji Beta, zamoljeni da se osvrnu na izjave zvaničnika u Beogradu da je Srbija u dijalogu s Prištinom stavljena pred "kapitulaciju" kao i tvrdnje čelnika u Prištini da su njihovi stavovi usaglašeni sa Evropskom unijom i spekulacije da bi prištinske vlasti mogle, "uz podršku međunarodne zajednice", preuzeti vlast na sjeveru Kosova u slučaju izostanka sporazuma.

Na pitanje da kaže kako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton gleda na ovakve izjave, njena portparolka Maja Kocijančić prenijela je Beti da je "objema stranama dato vrijeme da obave konsultacije u svojim sredinama i sada se očekuju njihovi odgovori".

Maja Kocijančić je dodala da je to jedino što može da kaže upravo zato što su konsultacije u toku i što se tek čekaju odgovori i odluke. Ona je prethodno istakla da su do sada iznošeni predlozi obje strane i dalje na pregovaračkom stolu.

Galerija

Bonus video: