Lajčak: Sjever Kosova - ničija zemlja koju treba urediti

"Kosovska strana se plaši da se ne stvori mehanizam koji bi blokirao funkcionisanje Kosova. Srpska strana se plaši da srpska zajednica ne bude lišena svojih prava..."
10 komentar(a)
Lajčak, Foto: Beta/AP
Lajčak, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.04.2013. 11:25h

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocijenio je da posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine koja je okončana bez dogovora, ne znači definitivan krah pregovora i upozorio da se Evropska unija nije distancirala od dijaloga.

"Čekaju nas još veoma intenzivne aktivnosti, ne tako vidljive, već više iza scene", kazao je Lajčak, javljaju danas slovački mediji.

Lajčak je, prije dolaska na mjesto ministra spoljnjih poslova Slovačke, bio bliski saradnik visoke predstavnice EU za spoljnju politiku Ketrin Ešton.

"Ostaje još nekoliko dana do termina kada će Ketrin Ešton obznaniti svoje preporuke. Za Srbiju je velika motivacija to da dobije datum početka pregovora o pristupanju EU", ukazao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije vjeruje da će se naći rješenje, pošto, kako je kazao ne ne postoji takav problem za koji nema rješenja.

"Danas je sjever Kosova ničija zemlja, bez vladavine zakona što ne može da odgovara nijednom pristojnom čovjeku. Normalno je da je neophodno da se tamo poštuju zakoni i da važe 'pravila igre'. Na to niko ne može da ima zamjerke", rekao je Lajccak.

"Kosovska strana se plaši da se ne stvori mehanizam koji bi blokirao funkcionisanje Kosova. Srpska strana se plaši da srpska zajednica ne bude lišena svojih prava. Nije pošlo za rukom da se premoste ti stavovi", rekao je Lajčak.

Ruski list Komersant: EU nije neutralna u dijalogu o Kosovu

U pregovorima Beograda i Prištine Evropska unija (EU) formalno drži neutralnu poziciju, ali se u suštini "solidariše s pozicijom Prištine", piše danas moskovski Komersant. "Evropski činovnici ne pokušavaju da utiču na Prištinu, ubjeđujući je da omekša poziciju, mada bi upravo takav pritisak mogao da da rezultat: Kosovo u potpunosti zavisi od EU, faktički živi na njen račun i teško da bi Priština dozvolila sebi da ignoriše uporne preporuke Brisela", navodi ruski list.

"Ali, EU takve preporuke ne daje, i preferira ne da pritiska Prištinu, već Beograd", dodaje dnevnik.

Komersant piše da je Srbiji ostalo manje od dvije nedjelje da donese maltene najvažniju odluku u svojoj novijoj istoriji, koja će u svakom slučaju biti bolna.

Ukoliko Beograd odbaci sporazum s Prištinom, moraće da se u bližoj budušnosti odrekne integracije u EU, sa svim posljedicama po privredu koja jedva diše.

Sa druge strane, ukoliko zvanični Beograd prihvati predložene uslove, srpsko rukovodstvo će skoro neminovno navući na sebe optužbe za "izdaju kosovske braće", mada Beograd nije juče izgubio Kosovo, piše dnevnik.

Podsjećajući da iduće sedmice u Moksvu dolazi premijer Srbije Ivica Dačić, Komersant navodi da je ta posjeta bila odavno usaglašena i da, po svemu sudeći ne bez razloga Dačić dolazi uoči 16. aprila, kada će EU donijeti "pesudu" za Srbiju.

"Zato će kosovska tema neizbježno biti prisutna u razgovorima Dačića sa ruskim rukovodstvom", piše Komersant.

Dnevnik dodaje da je "zanimljivo" da je uoči pregovora u Briselu predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neočekivao uvjereno izjavio da "konačnog rezultat neće biti". To uvjerenje se može objasniti samo jednim: Beograd je tačno znao da će mu u Briselu predložiti neprihvatljiv predlog, za koji je odluku bolje donijeti kasnije, kada se premijer vrati iz Moskve, zaključuje list.

SNS poziva stranke da se izjasne o Kosovu

Srpska napredna stranka (SNS) zahtijeva od svih političkih činilaca da donesu jedinstvenu političku odluku o Kosovu, izjavio je danas potpredsjednik SNS Nebojša Stefanović, predsjednik Skupštine Srbije.

Na konferenciji za novinare, on je naveo da SNS podržava sve predstavnike državnog vrha koji pregovaraju s Prištinom, a posebno šefa svoje stranke Aleksandra Vučića, i izrazio uverenje da će biti donijeta najbolja odluka za zemlju.

Konferenciji u skupštinskom holu prisustvovali su svi poslanici SNS, a novinarima nije bilo dopušteno da postavljaju pitanja.

Ljajić: O Kosovu u Skupštini i Vladi Srbije

Potpredsjednik Vlade Srbije i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da odluke o Kosovu treba razmotriti u Vladi i Skupštini Srbije jer je to osnova demokratske procedure.

"To bi zadovoljilo demokratske procedure i pokazalo našu odgovornost pred javnošću i pred građanima. Parlament i Vlada su pravo mjesto za to", rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On je dodao da Srbija nije u situaciji da "bira između dva dobra", te je zbog toga odluka teška.

"Ako donosite odluke koje nisu u potpunosti ili u velikoj mjeri u skladu s našim interesima i zahtjevima, onda ih morate pažljivo razmotriti", kazao je Ljajić.

Tači optimista da može biti sporazuma s Beogradom

Premijer Kosova Hašim Tači je danas izjavio da je optimista da može biti postignut sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Na Kosovu ima skeptika koji ne vjeruju u postizanje sporazuma, ali sam ja optimista da će se to dogoditi", kazao je Tači na otvaranju Međunarodne konferencije o javnoj diplomatiji i međugraničnoj saradnji u Prištini.

Kosovski premijer je rekao da se, ukoliko ne bude sporazuma, može očekivati pogoršanje stanja, te pozvao na dalji rad radi postizanja sporazuma sa Srbijom.

Kocijančić: Elementi rješenja za Kosovo i dalje na stolu

Delegacije Beograda i Prištine su u više navrata u dijalogu razgovarale o "elementima mogućeg rješenja" za sjever Kosova u cilju normalizacije odnosa i "ti elementi su i dalje na pregovaračkom stolu", rekla je danas agenciji Beta u Briselu Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Ona nije željela da potvrdi ili opovrgne izjavu potpredsjednika srpske vlade Aleksandra Vučića da je Brisel iznio Beogradu veoma lošu ponudu u vidu "papira 'uzmi ili ostavi'" i samo je dodala da se pregovarački timovi Beograda i Prištine sada savjetuju u svojim sredinama i "svoje odluke treba da u roku od nekoliko dana jave visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton".

Zamoljena da potvrdi da je delegaciji Beograda na rundi dijaloga 2. aprila u Briselu ponuđen "papir 'uzmi ili ostavi'", kako je to saopštio Vučić, Kocijančić je stavila do znanja da u ovom trenutku "jedino što može da kaže je to da su u dijalogu delegacije više puta razgovarale o elementima za moguće rješenje" i da, kako je rekla, "ti elementi ostaju na stolu, a delegacije se konsultuju u svojim glavnim gradovima i treba da jave svoje odluke visokoj predstavnici Ešton u roku od nekoliko dana".

Potpredsjednik srpske vlade Vučić objasnio je da je ponudio ostavku na svoj položaj kad se u dijalogu u Briselu ispostavilo da se nudi za Srbiju loš i nepošten plan po načinu "uzmi ili ostavi". Vučić je predočio da Beograd sad treba da "bira između dvije užasno teške stvari - da prihvati veoma loš plan za srpski narod na Kosovu ili da odbije da potpiše dogovor, što bi bila veoma teška i loša vijest za Srbiju".

Bonus video: