Dačić: Ne može se sve riješiti u okviru kosovskih zakona

"Razgovori nisu laki. Da postoji lako rješenje ne bi se ni vodili pregovori", rekao je premijer i dodao: "Ne mogu da kazem da sam optimista... "
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 15:22h

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se rješenje za Kosovo ne može postići samo u okviru zakona i Ustava Kosova, već mora biti kompromisa koji će zadovoljiti obje strane.

Dačić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, u okviru Biznis foruma, kazao da je državni vrh Srbije u ponedjeljak imao dobar sastanak s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, ali da tamo nije ponuđen nikakav dokument - "osim jelovnika".

Rekao je da je s Ketrin Ešton dogovoreno ono što je suština predloga Srbije: formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu.

Premijer je dodao da Beograd želi da riješi to pitanje, ali da ne postoji saglasnost o tome "šta je zajednica i šta će ona raditi".

Stav Prištine je da to bude nevladina organizacija i da praktično nema ovlašćenja, rekao je Dačić.

"Razgovori nisu laki. Da postoji lako rješenje ne bi se ni vodili pregovori", rekao je premijer i dodao: "Ne mogu da kazem da sam optimista... Postoji mišljenje da će Beograd sada učiniti sve radi datuma (za pregovore s EU), ali Beograd to čini zbog održivog rješenja za Kosovo, a ne zbog datuma".

Po njegovim riječima, još nije izvjesno da li će Ketrin Ešton sjutra doći u Beograd što zavisi od rezultate njene posjete Prištini. Dačić je ponovio da u Briselu u ponedjeljak nije potpisan nikakav dokument i da bi neki sporazum, ako bude postignut, mogao biti parafiran na nekom sljedećem sastanku.

Galerija

Bonus video: