Vlada Hrvatske smanjuje PDV na novine

Hrvatska tako neće spadati među članice EU koje najviše oporezuju izdavače štampanih medija
363 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, novine, Foto: Www.novilist.hr
Hrvatska, novine, Foto: Www.novilist.hr
Ažurirano: 07.03.2013. 12:56h

Hrvatska Vlada uvažila je zahtjeve novinskih izdavača i odlučila im smanjiti stopu PDV-a sa sadašnjih 10 na pet posto, piše Jutarnji list.

Novim Zakonom o PDV-u uvodi se i niz drugih novina, kojima se hrvatski sistem PDV-a u cijelosti usklađuje sa propisima EU.

To proizilazi iz novog Zakona o PDV-u, koji je Vlada usvojila na sjednici. Hrvatska tako neće spadati među članice EU koje najviše oporezuju izdavače štampanih medija. Taj je potez hrvatski ministar finansija Slavko Linić obrazložio teškim stanjem u štampanim medijima.

S tim se složio i premijer Zoran Milanović, koji je istakao da pomoć jednoj privrednoj grani ima ekonomske, ali i političke aspekte. Ipak, Milanović je izdavačima štampanih medija poručio kako je to posljednji potez koji njegova Vlada može povući da pomogne medijskoj industriji, a dalje je sve na njima.

Novim Zakonom o PDV-u uvodi se i niz drugih novina, kojima se hrvatski sistem PDV-a u cijelosti usklađuje sa propisima EU. Tako će se, na primjer, ukinuti slobodne zone, a od 2015. PDV će se obračunavati i na građevinsko zemljište, što će vjerojatno za posljedicu imati i povećanje cijena stanova.

Bonus video: