U Hrvatskoj ponovo počeo otkup mlijeka

U otkup vraćeno 42 odsto ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcionim planom što čini 43.000 litara ispravnog mlijeka dnevno
2 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.03.2013. 20:04h

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je saopštilo da su mljekare ponovo uključile u otkup proizvođače u čijem je mlijeku nivo aflatoksina opao na dozvoljeni nivo.

Ti proizvođači su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore, navelo je Ministarstvo koje smatra da je to uspjeh njegovog Akcionog plana za rješavanje problema mliječnog sektora.

Tako je u otkup vraćeno 42 odsto ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcionim planom što čini 43.000 litara ispravnog mlijeka dnevno.

Sprovođenje Akcionog plana se nastavlja, tako da će se još idućih sedam dana bacati mlijeko u kojem je povećan nivo aflatoksina. Do sada je, kako se precizira u saopštenju, prikupljeno i u bioplinskim postrojenjima uništeno 581.209 litara mlijeka.

Poljoprivrednicima je februara isporučeno ukupno 378 tona zamjenske stočne hrane, a dobiće još.

Službenici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije su posjetili 712 imanja, a u toku je analiza uzoraka stočne hrane čiji će rezultati biti poznati do početka iduće sedmice.

Ministarstvo je ponovo apelovalo na poljoprivrednike da se pridržavaju uputstava o ishrani mliječne stoke.

Bonus video: