Aflatoksin u državama regiona pod kontrolom

Ministri regiona su rekli da se ne plaše mlijeka iz Srbije i da za sada nijesu imali probleme sa kvalitetom uvezene robe
75 pregleda 6 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.03.2013. 15:24h

Situacija sa aflatoksinom u regionu je pod kontrolom, a države okruženja će sarađivati i zajednički raditi na unapređenju sistema bezbjednosti hrane, poručili su predstavnici ministarstava poljoprivrede Srbije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske (RS) i Federacije Bosne i Hercegovine (BiH).

Oni su na sastanku u Beogradu istakli da se sa problemom povećane količine aflatokaina ne suočava samo region, već je to problem i širom Evrope i naglasili da je mlijeko koje se proizvodi na ovom području jedno od najkvalitetnijih u Evropi.

Srpski ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je dogovoreno da se pojača kontrola stočne hrane i sirovog mlijeka, pooštri nivo higijenskih uslova u skladištima, unaprijedi međusobna komunikacija stručnih službi i da sastanci ovog tipa postanu uobičajena praksa.

Knežević je najavio da će sljedeći sastanak ministarstva poljoprivrede iz regiona biti organizovan za mesec u Sarajevu, prenosi Tanjug.

On je napomenuo da je Hrvatska ponudila usluge svoje Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu mlijeka i susjednim zemljama, da bi im pomogla u kontrolisanju kvaliteta mlijeka.

Ministri regiona su rekli da se ne plaše mlijeka iz Srbije i da za sada nijesu imali probleme sa kvalitetom uvezene robe.

Sastanku su, pored Kneževića, prisustvovali ministri poljoprivrede Hrvatske i Makedonije Tihomir Jakovina i Ljupčo Dimovski, ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Federacije BIH.

Bonus video: