Aflatoksin u mlijeku je upozorenje političarima

"Glavno je da je hrana jeftina - to je većini dovoljno. Damping-mentalitet u ishrani djelimično je povod za aktivnosti koje završavaju izbijanjem skandala
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 11:17h

Konjsko meso umjesto goveđeg, pogrešno deklarisana jaja, a sada i otrovni aflatoksin u kukuruzu i mlijeku. Skandal za skandalom potresa prehrambenu industriju. To je povod za pooštravanje kontrole, smatraju mediji.

Ono što se u protekle tri nedjelje dešava industriji prehrambenih proizvoda zaistaje naštetilo ugledu te branše, prenosi list Zidojče cajtung i nastavlja:

"Ovoliki broj skandala i te kako može da pokvari apetit. Prije svega zato što posljednji u nizu, skandal sa aflatoksinom u mlijeku, zaista može da bude opasan i po zdravlje. Njemačke vlasti u ovom trenutku smatraju kako ne postoji opasnost da nivo aflatoksina u mlijeku i mesu pređe gornju dozvoljenu granicu. Ali, ovaj otrov koji izaziva rak nije ono što želimo da nađemo u jelu.

Tri skandala u ovako kratkom vremenskom razdoblju valjda će doprinijeti tome da se politika konačno probudi. Nije dovoljno da se stalno samo najavljuje kako će kontrole biti pojačane. To se mora i sprovesti u djelo. I to ne samo na kraju lanca u proizvodnji namirnica, nego u svakoj pojedinoj fazi proizvodnje. U tom slučaju aflatoksin se ne bi otkrio tek onda kada je dokazano njegovo prisustvo u mlijeku", prenosi list Zidojče cajtung.

List Delmenhorster krajsblat smatra da treba pronaći odgovorne za ove skandale:

"I opet svi tvrde kako nisu krivi. EU nije kriva zato što nema pregled nad krivudavim putevima kojima namirnice preko preprodavaca stižu do potrošača. Njemačka vlada koja zaključi kako će da omogući bolji protok informacija, a potom zaključke začini pravnim odredbama koje sve to razvodne. Savezne zemlje nisu krive zato što obećavaju oštrije kontrole, ali ne zapošljavaju nove kontrolore. Poljoprivrednici nisu krivi što su naručili jeftinu hranu za stoku iz Srbije. A nisu krivi ni proizvođači hrane koji od svojih dostavljača sirovina očekuju da ih dostave po vrlo, vrlo niskim cijenama", piše Delmenhorster krajsblat.

Pri tom list Nirnberger nahrihten smatra da i potrošači snose dio odgovornosti.

"Glavno je da je hrana jeftina - to je većini dovoljno. Damping-mentalitet u ishrani djelimično je povod za aktivnosti koje završavaju izbijanjem skandala. Ako je "dobro ono što je jeftino", pogotovo kada je reč o namirnicama, onda će se serija ovakvih skandala nastaviti, u najgorem slučaju i sa posljedicama po zdravlje ljudi. Zato ne samo političari, nego i potrošači moraju vrlo dobro da razmisle šta im se servira na stolu", prenosi Nirnberger nahrihten.

Galerija

Bonus video: