Kosor nakon izbacivanja iz HDZ-a: Kao da mi je familija okrenula leđa

„Izbacili su me naglavačke iz stranke u koju me uveo Franjo Tuđman“, kazala je Kosor u intervjuu za HRT
0 komentar(a)
Jadranka Kosor, Foto: Beta/AP
Jadranka Kosor, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2013. 20:45h

Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je jednoglasno odlučio da bivšu predsjednicu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor isključi iz stranke zbog njenih javnih istupa u kojima je kritikovala stranački vrh.

Predsjednik vijeća Florijan Boras rekao je da je bivša hrvatska premijerka svojim javnim istupima i neaktivnim odnosom prema stranci prekršila statutarne obaveze. Kosorova je napustila sjednicu suda časti prije kraja.

„Izbacili su me naglavačke iz stranke u koju me uveo Franjo Tuđman“, kazala je Kosor u intervjuu za HRT. „Osjećam se kao da mi je neko iz porodice okrenuo leđa“.

U izjavi novinarima osporila je legitimitet suda časti i istakla da se u postupku protiv nje nisu poštovale odredbe Statuta HDZ-a.

„Nije mi lako. Svoje najbolje godine utkala sam u rad HDZ-a. Pogotovo mi nije svejedno kada vidim ko je donio tu odluku“, prokomentarisala je Kosorova. „Ovdje se radilo o političkoj odluci, koja je davno prije suda časti donesena u predsjedništvu HDZ-a. To nije poruka meni, nego svim zastupnicima i članovima HDZ-a“, kazala je Kosor.

Kako je navela, mnogo „običnih“ članova HDZ-a ju je zvalo radi podrške, ali baš niko iz poslaničkog kluba, pa ni njen prijatelj Vladimir Šeks. Dodala je da je to nije razočaralo, jer je „više ništa ne može razočarati“.

Kosor se na odluku suda može žaliti u roku od osam dana predsjedništvu stranke, ali je najavila da to neće učiniti.

„Kome da se žalim?“, zapitala se.

Ponovila je da je u medijskim istupima govorila istinu o posljednjih 18 godina HDZ-a, odnosno da nije bilo riječi o detuđmanizaciji i dekroatizaciji HDZ-a, kako su govorili neki čelnici stranke.

Kosor je rekla da neće vratiti mandat HDZ-u.

„Ostaću zastupnica u Saboru, i dalje ću zastupati interese ljudi koji su me birali. Nastavljam da se bavim politikom, u novim uslovima, s jednim ružnim iskustvom iza sebe“, kazala je Kosor u razgovoru za RTL.

Osim isključenja, sud časti je mogao Kosorovoj da izrekne i blaže mjere poput ukora, oduzimanja stranačkih funkcija ili uslovno isključenje.

Aktuelni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio da komentraiše odluku suda, ali je istakao da se može reći da je vrijeme za nove ljude.

Nesuglasice između aktuelnog šefa i bivše šefice HDZ-a traju još od izbora za novo stranačko rukovodstvo u maju prošle godine kada je Kosor bila jedan od Karamarkovih protivkandidata. To su bili prvi pravi stranački izbori nakon iznenadnog odlaska Iva Sanadera s mjesta predsjednika HDZ-a i vlade sredinom 2009.

Sanader je tada predložio Kosor kao svoju nasljednicu i ona je izabrana aklamacijom. Početkom 2010. predsjedništvo HDZ-a sa Kosorovom na čelu isključilo je Sanadera iz stranke zbog njegovog pokušaja da izvede puč i vrati se u stranački vrh.

Bonus video: