Vlada Srbije pokreće istragu: Hoće da nam unište industriju lažima o mlijeku

Vlada Srbije smatra da se pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama
25 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 16:57h

Mlijeko i proizvodi od mlijeka, koji su u prodaji na teritoriji Srbije, u potpunosti su ispravni i nemaju štetne posljedice po zdravlje građana, saopštila je Vlada te zemlje.

Nadležne inspekcije i službe su povukle iz prodaje mlijeko za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne međunarodne laboratorije.

Detaljno se obavljaju vanredne analize sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i stočne hrane, a uvedene su i pojačane kontrole uvoznog mlijeka.

Na sjednici Vlade Srbije zaključeno je da će nadležne službe obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mlijeku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama, prenosi RTS.

Ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je mlijeko, koje nije povučeno iz prodavnica, bezbjedno za upotrebu.

Vlada Srbije je na sjednici donijela uredbu kojom se propisuju kriterijumi, način zaštite, uslovi, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je da je problem s mlijekom rješiv i da se može ispraviti u roku od oko 15 dana.

Ješić je na konferenciji za novinare kazao da je vlada Vojvodine formirala stručni tim da se bavi rješavanjem tog problema i da je naložila besplatnu analizu stočne hrane.

"Dobio sam rezultate druge analize, ali ih neću objaviti, jer metoda koja je inače apsolutno precizna nije akreditovana, pa ću te rezultate objaviti kad stignu rezultati “slijepih uzoraka” poslatih na analizu akreditovanim metodama", rekao je Ješić.

On je dodao da je tačno da su rezultati druge analize bitno lošiji od onih dobijenih u prvoj analizi.

Galerija

Bonus video: