Dačić: U pregovorima s Kosovom postignut napredak

"Kada bi se problem srpsko-albanskih odnosa mogao riješiti za dva dana, neko bi to sigurno učinio prije mene", izjavio je Ivica Dačić
1 komentar(a)
Hašim Tači, Ivica Dačić, Foto: Tanjug
Hašim Tači, Ivica Dačić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 21.02.2013. 16:50h

Predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je da, uprkos tome što tokom petog kruga dijaloga Srbije i Kosova nije postignut dogovor o institucijama na sjeveru Kosova, postoji izvjestan napredak i da je srpska strana predstavila predlog o zajednici srpskih opština.

Dačić je, povodom dvodnevnih razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije, istakao da su bila "pretjerana očekivanja međunarodne zajednice" da će tokom ovog kruga pregovora biti postignut značajniji iskorak u dijalogu.

"Kada bi se problem srpsko-albanskih odnosa mogao riješiti za dva dana, neko bi to sigurno učinio prije mene", dodao je.

Kao razlog zbog kojeg su razgovori u petom krugu trajali dva, a ne kao ranije jedan dan, Dačić je istakao važnost tema, ali i namjeru da napredak u dijalogu bude zabilježen u izvještaju koji priprema Evropska komisija, a očekuje se 16. aprila.

"Mi nećemo dopustiti nikakvo demontiranje institucija (na sjeveru Kosova), dok se ne dogovorimo koje su to nove institucije koje će ih zamijeniti", naglasio je Dačić u izjavi srbijanskim medijima.

Kad je riječ o približavanju Srbije Evropskoj uniji Dačić je, kako javlja Radio-televizija Srbije, istakao da "nema novih uslova za dobijanje datuma za početak pregovora s EU".

"Međutim, veliko je pitanje što ćemo sa starim uslovima, jer i ti stari uslovi nisu laki, odnosno veoma su teški", naglasio je, ustvrdivši kako "treba imati mnogo političke hrabrosti, smjelosti i mudrosti i doći do rješenja, a da ne narušite državni i nacionalni interes".

Srbijanski mediji, istovremeno, navode i Tačijevu izjavu da dogovor "o pitanju paralelnih struktura na sjeveru Kosova" nije postignut, i da su "svi svjesni" kako ih treba rasformirati što je brže moguće.

"Sigurnosne strukture će biti rasformirane, a pronaći će se i druge mogućnosti u pogledu sistema obrazovanja, zdravstva, civilnih službenika, bilo da se prilagode ili transformišu", citiraju srbijanski mediji Tačijev komentar petog kruga razgovora sa Dačićem i zadatke koji obje strane očekuju u idućem krugu, najavljenom za 4. maj, takođe u Briselu.

Bonus video: