"Lažni" profesor prevario univerzitete u regionu

Šaban Nurić iz Gračanice uspio je da prevari čak i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava. Na osnovu ove diplome Nurić držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu
107 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 12:26h

Lažni profesor uspio je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih univerziteta Mičigen Stejt Juniversiti, koju je imao - lažna, tvrde banjalučke "Nezavisne novine".

Šaban Nurić iz Gračanice uspio je da prevari čak i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava, piše taj list i dodaje da je na osnovu ove diplome Nurić držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu.

Cio slučaj izbio je na vidjelo nakon što su ove novine dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su se žalili na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.

"Nezavisne novine" su nakon dobijanja ove informacije uputile dopis Univerzitetu Mičigen, na kojem je potvrđeno da "se sa stopostotnom sigurnošću radi o falsifikatu". U Studentskoj službi te ustanove im je potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan i da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.

Komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS za priznavanje diploma je Nuriću diplomu priznala 17. februara 2009. godine.

Profesor Mile Dmičić,koji je bio na čelu komisije, rekao je da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na osnovu dokumenata koje dobije od sekretara Komisije utvrdi da li postoji univerzitet koji je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rješenje.

Jelena Starčević, sekretar Komisije, istakla je da je Ministarstvo pokrenulo postupak provjere diplome čim je od "Nezavisnih novina" dobilo informaciju. Nurić je ovim novinama rekao da se radi o nesporazumu i da nisu mogli da dobiju s Univerziteta ništa bez njegove saglasnosti.

Galerija

Bonus video: