Kacin: Stanje u BiH veći problem od statusa Kosova

Stanje u BiH najveći je problem u regionu zapadnog Balkana, ozbiljniji i od statusa Kosova. Potreban je pritisak i organizovana akcija međunarodne zajednice ocijenio je u Evropskom parlamentu Jelko Kacin
11 komentar(a)
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2013. 11:11h

U intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" objavljenom danas, Jelko Kacin, koji je i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, istaka je činjenicu kako uprkos činjenici da Beograd odbija da prizna nezavisnost Kosova makar postoji dijalog koji doprinosi postupnoj normalizaciji stanja, dok toga u BiH gotovo uopšte nema.

"Bitnog dijaloga između Banje Luke i Sarajeva i dalje nema i zato su pritisak i organizovana akcija međunarodne zajednice nužni. Crna Gora odlično radi i napreduje ka ulasku u NATO iduće godine, a BiH kao da se mentalno i geografski nalazi negdje iza Urala", kazao je Kacin.

BiH kao da se mentalno i geografski nalazi negdje iza Urala", kazao je Kacin

"Dejtonski ustav mora se mijenjati kako bi se osigurala funkcionalnost BiH i njena evropska budućnost", ocijenio je Kacin dodajući kako prije toga Evropska unija može malo toga uraditi kako bi pomogla BiH.

On je kazao kako Brisel toj zemlji može, na primjer, ponuditi finansijsku podršku kroz pretpristupne fondove, ali može i nametnuti sankcije protiv nekih političara koje smatra odgovornim za zastoje kako je to urađeno i u slučaju Bjelorusije.

Bonus video: