Ivanov zvanično odbio da potpiše, Vlada: Nije bitno

Podsjeća da je za njegov izborni program glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsjednika Republike Makedonije
73 pregleda 0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2018. 11:25h

Odluka predsjednika Makedonije da ne potpiše dogovor sa Grčkom bila je očekivana i neće uticati na primjenu tog sporazuma, saopštila je danas makedonska vlada.

Portparol Vlade Makdonije Mile Bošnjakovski je za državnu agenciju MIA rekao da odluka predsjednika države Đorđa Ivanova neće uticati na implementaciju faza dogovra, ističuči da je Vlada Grčke već poslala pisma EU i NATO.

Iz makedonske vlade ističu da će volja gradjana izražena na referendumu (koji bi tebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra) "biti obavezujuća za sve političke subjekte".

Ivanov je danas prije podne objavio da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je makedonski parlament ratifikovao 20. juna sa 69 glasova za, bez prisustva opozicione VMRO DPMNE.

Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi će, prema medijskim informacijama, najkasnije do kraja naredne sedmice zakazati sednicu na kojoj će se drugi put glasati za ratifikaciju dogovora sa Grčkom, kojim se rješava makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija.

Ako poslanici drugi put izglasaju zakon, vraća se predsjedniku Makedonije, koji je prema Ustavu dužan da ga potpiše.

Ivanov je ranije najavio da nikako neće potpisati ukaz o proglašenju dogovora sa Grčkom, bez obzira na "sve pritiske, ucjene i prijetnje", a već je jednom ranije prekršio Ustav Makedonije odbijajući da drugi put potpiše Zakon o upotrebi jezika.

Dogovorom sa Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine pred ustavno ime doda geografsku odrednicu "sjeverna" i da se zove Sjeverna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predvidja se i da građani u Makdoniji moraju da potvrde novo ime države prije ustavnih promjena.

Ivanov: Posljedice ravne zločinu

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zvanično odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma o imenu Makedonije.

Ivanov je obrazložio da sporazum koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

"Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, donio sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma za rješavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva između strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sjednici održanoj 20. juna 2018. godine", naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Prema riječima Ivanova, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona. "Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promjenu Ustava u cilju promjene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije", naveo je Ivanov. Podsjeća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsjednika Republike Makedonije. "Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o 'razlici nad nazivom države' a ne o 'razlikama'", kaže Ivanov. Prema njegovim riječima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom". "U skladu sa članom 118 Ustava Republike Makedonije, međunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su dio unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je Ivanov. Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grčke. "Prema članu 308 Krivičnog zakona, 'Građani koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina'", naveo je Ivanov, preneo je portal Nova. Staviše, Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posljedice koje su ravne zločinu". Nakon ratifikacije sporazuma u "makedonskom parlamentu, MSP je obavijestila Atinu, a Grčka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju Uniji. Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova. Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonija napravi predviđene izmjene Ustava. Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potpis Ivanova nema značajnu važnost.

Bonus video: