Zemlje regiona nude državljanstvo za investicije

U CG je mjera ukinuta, piše "The Southeast European Times", pošto je svrgnuti tajlandski premijer Šinavatra dobio državljanstvo iako je u svojoj zemlji optužen za korupciju
63 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 15:32h

Više zemalja jugoistočne Evrope u nastojanju da privuku strane investicije, omogućilo je strancima koji ulažu velike sume da steknu njihovo državljanstvo, piše portal "The Southeast European Times".

Direktne strane investicije u zemljama regiona, prema bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije, poslije više godina opadanja u 2011. su povećane za 26 odsto, ali se ne očekuje da će se zadržati na tom nivou.

Rumunija je prva omogućila davanje državljanstva investitorima i to još prije nego što je kriza pogodila region.

Neki, međutim, dovode u pitanje davanje državljanstva investirorima pošto ocjenjuju da se time stvara zakonska mogućnost da teroristi i kriminalci dobiju utočište

Ta mjera se pokazala uspješnom, posebno u privlačenju investitora iz Turske.

Rumunsko državljanstvo može dobiti stranac koji u toj zemlji legalno živi najmanje osam godina ili je najmanje pet godina u braku sa osobom s rumunskim državljanstvom.

Taj period može biti prepolovljen ako je riječ o poznatoj osobi ili investitoru koji je uložio najmanje milion eura.

Makedonija, koja je 2012. prema izvještaju bečkog instituta pretrpila pad od 30 odsto u investicijama, predložila je amandman na zakon o strancima koji nudi državljanstvo svakom ko investira najmanje 400.000 eura i otvori najmanje 10 radnih mjesta.

Stalan boravak može dobiti stranac koji uloži više od 40.000 eura u nekretnine.

Nuđenje državljanstva posebno je privlačno investitorima iz Azije koji imaju problema da putuju u EU, pošto balkanske države imaju bezvizni režim sa zemljama Unije

Albanska vlada je nedavno izmijenila zakon o državljnstvu za naturalizaciju stranaca u slučajevima kad "Albanija ima naučne, ekonomske i kulturne interese".

Prema tom zakonu, svako ko pokaže da je investirao više od 147.000 eura, može dobiti albanski pasoš.

Očekuje se da sličnu mjeru usvoji i bugarski parlament, pošto je predložen amandman o podnosicima zahtjeva za državljanstvo koji ulože najmanje 250.000 eura u bugarske kompanije povezane s industrijom, infrastrukturom, saobraćajem ili turizmom.

Investor bi trebalo da živi u Bugarskoj najmanje jednu godinu, a kupovina nekretnine vrijedne 305.000 eura je dodatni način za dobijanje stalnog boravka.

Postojeći zakon taj status omogućava strancima koji ulože više od 509.000 eura u javne kompanije ili zajedničko ulaganje.

Nuđenje državljanstva, prema ocjenama ekonomskih analitičara, posebno je privlačno investitorima iz Azije koji imaju problema da putuju u Evropsku uniju, pošto balkanske države imaju bezvizni režim sa zemljama Unije.

Neki, međutim, dovode u pitanje davanje državljanstva investirorima pošto ocjenjuju da se time stvara zakonska mogućnost da teroristi i kriminalci dobiju utočište.

U Crnoj Gori je mjera ukinuta, piše "The Southeast European Times", pošto je svrgnuti tajlandski premijer Taksin Šinavatra dobio državljanstvo iako je u svojoj zemlji optužen za korupciju.

Bonus video: