Zbog Ljubljanske banke neizvjestan ulazak Hrvatske u EU

Situaciju sad dodatno otežava kriza u Sloveniji, jer bi u slučaju raspuštanja slovenačkog parlamenta Hrvatska ostala bez ratifikacije
4 komentar(a)
Karl Erjavec, Vesna Pusić, Foto: Sloveniatimes.com
Karl Erjavec, Vesna Pusić, Foto: Sloveniatimes.com
Ažurirano: 29.01.2013. 16:59h

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec sastaće se sjutra u Briselu da bi pokušali da dogovore kompromisno rješenje problema Ljubljanske banke zbog kojeg je neizvjesno hoće li Hrvatska 1. jula ove godine postati punopravna članica Evropske unije.

Uoči susreta na marginama sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, Pusić i Erjavec su izrazili optimizam u mogućnost pronalaženja rješenja.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović upozorio je da Hrvatska neće 1. jula ući u EU, ako Slovenija ubrzo ne ratifikuje hrvatski pristupni ugovor.

"Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a verovatno bi drugačiji bili i naši odnosi, ali mislim da govorimo o scenariju koji nije previše vjerovatan", rekao je Josipović juče za Hrvatski radio.

Zbog spora oko vraćanja novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke,

"Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a verovatno bi drugačiji bili i naši odnosi, ali mislim da govorimo o scenariju koji nije previše vjerovatan", rekao je Josipović

Iako se vjerovalo da će dvije susjedne zemlje taj problem riješiti do kraja prošle godine, zbog dosta tvrdog stava vlade u Ljubljani problem se prenio u 2013. godinu.

Situaciju sad dodatno otežava politička kriza u Sloveniji, jer bi u slučaju skorog raspuštanja slovenačkog parlamenta Hrvatska gotovo sigurno ostala bez ratifikacije, a samim tim bez očekivanog ulaska u EU 1. jula.

Zbog svega toga, ali i pritiska međunarodne zajednice, hrvatski i slovenački političari ubrzano rade.

Slovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je nedavno da je rješenje za Ljubljansku banku i s time povezanu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora "možda vrlo blizu", a da to zaključuje i iz prošlonedjeljnog telefonskog razgovora s hrvatskom ministarkom Vesnom Pusić.

Pusić je, s druge strane, u petak novinarima u Santjago de Čileu rekla da je Hrvatska spremna da povuče punomoć hrvatskim bankama za slučajeve pred sudom, što traži Slovenija, ali ako uspije sa slovenačkom stranom da dogovori alternativno rješenje.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rješavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke.

Radi se o štednji koju su štediše zagrebačke filijale Ljubljanske banke prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije finansirala Hrvatska.

Slovenija je do sada tražila da to pitanje bude rješavano u okviru sukcesije bivše SFRJ, dok je Zagreb očekivao da se pitanje Ljubljanske banke rješava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Slovenački ministar vanjskih polslova najavio je nedavno da bi slovenački parlament do 8. marta mogao da ratifikuje hrvatski ugovor ako bude ispunjen slovenački uslov da Hrvatska povuče ovlašćenja koja je dala domaćim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

Hrvatski ugovor o pristupanju do sad je ratifikovalo 22 od 27 država članica EU, ali od preostalih pet jedino u Sloveniji nije ni pokrenut proces ratifikacije.

Zbog graničnih problema Slovenija je već blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU.

Hrvatska treba da postane 28. članica EU 1. jula 2013. uz uslov da njen ugovor o pristupanju prethodno da potvrde sve države članice.

Bonus video: