UN prati situaciju u Preševu i apeluje na mir

Ujedinjene nacije (UN) prate situaciju u Preševskoj dolini i apeluju da se održi mir. Tirana poziva na uzdržanost. Suspendovani policajci jer nisu spriječili rušenje spomenika
12 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 11:44h

Ujedinjene nacije (UN) prate situaciju u Preševskoj dolini i apeluju da se održi mir, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirski.

"UN ističu potrebu za interno i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu", rekao je Nesirski na pitanje novinara povodom protestnog skupa zbog uklanjanja spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) u Preševu.

To je podvučeno, kako je rekao Nesirski na brifingu, i na nedavnim sastancima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i na sastanku sa predstavnicima kosovskih vlasti. Portparol UN je rekao da mirni protesti treba da budu dozvoljeni.

Protest je održan zbog toga što su pripadnici srpske Žandarmerije u nedjelju ujutro uklonili spomenik OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom, iz centra Preševa.

I Tirana poziva na uzdržanost

Albansko ministarstvo spoljnjih poslova osudilo je uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu kao "užasan akt uklanjanja sjećanja na žrtve" i pozvalo Albance na jugu Srbije ali i u čitavom regionu da se uzdrže od nasilja.

"U tom duhu, Ministarstvo spoljnjih poslova Albanije ocijenilo je da je šteta pričinjena na grobljima u Klokotu i Prizrenu suprotna duhu tolerancije koji karakteriše društvo na Kosovu i podržalo vladu Kosova u pozivima na uzdržanost i izbjegavanje nasilja", navodi se u saopštenju koje prenosi agencija NOA.

Pozivamo sve Albance širom regiona da ostanu na visini evropskih vrijednosti i da izbjegavaju provokacije koje bi vodile eskalaciji bezbjednosne situacije u regionu, dodaje se u saopštenju albanskog ministarstva.

U nedelju ujutru srpska žandarmerija je iz centra Preševa uklonila podignut spomenik poginulim pripadnicima OVPBM koju Beogard smatra terorističkom organizacijom. Nakon toga na Kosovu je oskrnavljeno više srpskih grobalja a pucano je i na spomenik djeci ubijenoj u Goraždevcu.

Suspendovani policajci jer nisu spriječili rušenje spomenika

Policija Kosova suspendovala je pet policajaca jer nisu spriječili rušenje spomenika u Vitini, saopšteno je danas.

Suspendovani su komandir stanice policije, šef operative, rukovodilac sektora i dvojica pripadnika policije, jer, kako se navodi, uprkos najavama iz direkcije PK u Prištini "nisu preduzeli mjere da onemoguće rušenje spomenika".

Grupa oko sto građana predvođena predsjednikom organizacije veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) juče je srušila spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svjetskog rata.

"Komandir stanice u Vitini, zbog neodgovornosti nije uspio da izvrši profesionalne obaveze i zajedno sa šefom operative, rukovodiocem sektora i dvojicom pripadnika policije nije preduzeo potrebne radnje da bi preduprijedio kriminalni akt rušenja spomenika", navodi se u saopštenju.

Bonus video: