Rekordna visina snijega u Zagrebu, i Slovenija zavijana

Zbog snijega i nepovoljnih vremenskih uslova danas nema nastave u četiri osnovne škole u Zagrebačkoj županiji
301 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 11:22h

Snijeg i nepovoljne vremenske prilike i dalje stvaraju probleme u saobraćaju u dijelu kontinentalne Hrvatske, a otkazana je i nastava u više škola.

Poslije jučerašnjeg saobraćajnog kolapsa u Zagrebu, gdje je, od kada se sprovode mjerenja, izmjerena rekordna visina snijega od 68 centimetara, jutros je većina cesta očišćena, ali i dalje ima problema u gradskom saobraćaju.

Snijeg je prestao da pada što olakšava posao zimskim službama. Zbog snijega i nepovoljnih vremenskih uslova danas nema nastave u četiri osnovne škole u Zagrebačkoj županiji, kao i u nekoliko škola u Krapinsko-zagoroskoj, varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Zbog snijega je djelimično otežan saobraćaj u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, srednjoj i sćeverozapadnoj Hrvatskoj, saopštio je Hrvatski autokub.

Sve željezničke pruge jutros su prohodne, ali velike količine snikega uzrokuju teškoće u saobraćaju, pa putnički vozovi kasne, a neki lokalni putnički vozovi su otkazani. Meteorolozi najavljuju da će na području Zagreba i većeg dijela srednje Hrvatske snijeg ponovo padati u srijedu i četvrtak.

I Slovenija zavijana

Nove sniježne padavine su ponovo zahvatile Sloveniju, na očišćene puteve se ponovo hvata snijeg, a ponegdje su već obavezni lanci.

Nakon obilnog snijega koji je juče, izazvao probleme u putnom, željezničkom i avionskom saobraćaju, danas je Sloveniju ponovo zahvatio talas sniježnih padavina. Putarima je uspjelo da očiste puteve, tako da su svi glavni pravci bili prevozni, ali se sada, naročito u sjeverozapadnoj Sloveniji snijeg ponovo hvata za kolovoz.

Zbog snega je potpuno zatvoren put Voče-Solarji i granični prelaz sa Italijom, a zatvoren je i slovenačko-austrijski granični prelaz Vršič. Na graničnim prelazima Ljubelj i Korensko sedlo su obavezni lanci, a na graničnom prelazu Jezersko su lanci obavezni sa austrijske strane. Lanci su obavezni i na putu Gorje-Bled, a zbog lavine je zatvoren put Čepovan-Most na Soči.

Saobraćaj za teretna vozila je, zbog obilnog snijega u Hrvatskoj, zabranjen na slovenačko-hrvatskim prelazima Babno Polje, Petri na i Metlika. Zabrana saobraćaja za vozila sa prikolicama i poluprikolicama važi i dalje na putevima Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič i Kobarid-Žaga-Bovec.

Meterolozi za četvrtak najavljuju nove sniježne padavine, a za petak se najavljuje jak mraz, ukoliko i tada ne bude padao snijeg.

Nadležne službe i dalje pozivaju da se na put ne kreće bez preke potrebe, u suprotnom je potrebno krenuti ranije i pažljivo voziti.

Galerija

Bonus video: