Zagreb: Povrijeđeni muškarac ipak nije bombaš, već svjedok

"Nemamo osobe u statusu osumnjičenika, što znaci da nismo razriješili slučaj"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 18:35h

Muškarac koji je ranjen sinoć u eksploziji u zapadnoj zagrebačkoj četvrti Stenjevec nije bio osumnjičen niti uhapšen, već je bio svjedok koji se zatekao na tom mjestu i policija će ga tako tretirati.

To je danas novinarima prenijela portparolka hrvatske policije Jelena Bikić, prenijela je agencija Hina.

"Nemamo osobe u statusu osumnjičenika, što znaci da nismo razriješili slučaj", rekla je Bikić novinarima. Ona je time odbacila navode medija da je policija riješila slučaj i da je ranjeni 53-godišnjak odgovoran za dvije eksplozije u Zagrebu.

Bikić je dodala da je cijela policija "na nogama" i da se intenzivno radi na razrješenju slučaja.

Od prve eksplozije policija je razgovarala sa više od 100 osoba za koje smatra da bi mogle da pruže korisne informacije, a zbog posljednje eksplozije s njih 15-ak, uključujući i ranjenog muškarca.

Hrvatski mediji su bombaške napade povezivali s terorizmom. Portparolka hrvatske policije, međutim, kaže da je policija je zaključila da se ne radi o terorističkom aktu.

Zagreb opet bio na nogama

Zapadni dio Zagreba je opet bio na nogama nakon što je u eksploziji povrijeđena jedna osoba.

Na mjestu eksplozije je bilo haotično stanje, a saobraćaj je uglavnom normalizovan normalizovan

Hrvatski mediji prenose dojave čitalaca da su se širom grada čule brojne eksplozije, ali je iz policije potvrđena samo jedna.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić je gostujući na Hrvatskom radiju kazao je kako je bila samo jedna eksplozija.

Kod pruge u Gajnicama navodno su pronađene još dvije eksplozivne naprave koje nijesu aktivirane. Na ulice su sinoć izašle i specijalne jedinice, koje su tragale za automobilom koji je viđen na mjestu događaja.

HTV javlja da je privedeno 14 osoba, ali se ne radi o osumnjičenima već se policija nada da će oni imati neke informacije o eksplozijama.

Podsjećamo, prije dva dana u zapadnom Zagrebu se desila eksplozija na pruzi, kada je teretni voz naletio na eskplozivnu napravu.

Azović: Ne može se još govoriti o terorističkom djelu

Komentarišući seriju eksplozija koje su se rano jutros dogodile u Zagrebu ekspert za terorizam i profesor Odsjeka za bezbjednosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Vlado Azinović izjavio je ja za agenciju Anadolija (AA) da je, za sada, još uvijek prerano govoriti o terorističkom aktu.

''Takvi akti su uvijek usmjereni su na slanje poruka. Ko i zašto sada šalje te poruke, ne zna se. Ono što terorizam razlikuje od ostalih sličnih djela jeste politička motivisanost.

Mi još uvijek u ovom slučaju ne znamo koji su motivi, ne zna ih ni policija, pa zbog toga i ne možemo govoriti o terorističkom djelu'', izjavio je Azinović.

Pokušaje dijela medija u Hrvatskoj da ova nedjela u startu pripišu ''islamskom terorizmu'' profesor Azinović smatra neprimjerenim.

''Terorizam nema nikakvog predznaka, isključivog ideološkog, vjerskog...Terorizam je sredstvo kojim su se kroz historiju služili razni sekularni, vjerski, marksistički i lenjinistički, anarhistički pokreti. Unaprijed pripisivati neki predznak te prirode nije primjereno'', kazao je Azinović.

Galerija

Bonus video: