Dodik optužio američkog ambasadora za zavjeru

Predsjednik RS, Milorad Dodik, izjavio je da neke ambasade zapadnih zemalja u BiH pripremaju njegovo rušenje s vlasti pomenuvši pri tome američkog ambasador
12 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: RTS
Milorad Dodik, Foto: RTS
Ažurirano: 03.01.2013. 17:51h

U intervjuu novinskoj agenciji SRNA čije su djelove danas prenijeli lokalni mediji u BiH, Dodik je izjavio da u RS pristiže novac "kako bi se spremilo neko proljeće" s krajnjom namjerom da se on ukloni s vlasti a entitetu na čijem je čelu smanje postojeća ovlašćenja.

"Očigledno je da određene zapadne ambasade daju novčanu podršku nevladinom sektoru i direktno plaćaju medije u RS", kazao je Dodik.

Požalio se kako su zbog takvog uticaja neki mediji objavili tek kratke djelove govora sa njegove novogodišnje konferencije za štampu, dok su znatno veću pažnju posvetili kritikama na račun aktuelne vlasti u RS koje su iznijele nevladine organizacije.

Posebno je pomenuo privatnu BN televiziju čije je sjedište u Bijeljini a posjetu američkog ambasadora u BiH Partika Muna toj medijskoj kući opisao je kao dokaz postojanja međunarodne zavjere i iskoristio priliku da i njih i medije koji mu nijesu naklonjeni nazove izdajnicima.

"Oni (BN televizija) su shvatili kako je dolazak američkog ambasadora za njih sigurnost da rade što hoće", kazao je Dodik pojašnjavajući kako zaključuje da je ambasador Mun sa rukovodstvom bijeljinske televizije postigao "dogovor o nekim stvarima".

"Televizija BN postala je informativni centar stranaca u RS", kazao je Dodik čudeći se što se zašto se uz svaku izjavu predstavnika vlasti u programima te medijske kuće daje i mišljenje onih koji se takvoj vlasti protive.

Predsjednik RS Milorad Dodik je juče izjavio da ima informacije da je u RS stiglo deset miliona dolara za nevladin sektor i medije radi rušenja vlasti, i ocijenio da bi RS ubrzo propala ako bi na vlast došla sadašnja opozicija.

Iz televizije BN su na ove optužbe reagovali saopštenjem u kojemu su odbacili Dodikove kritike nazvavši ih direktnim napadima na slobodu medija i pokušajem miješanja u uređivačku politiku.

Dodik tvrdi da se postojeće poteškoće na socijalnom i ekonomskom planu pokušavaju iskoristiti da bi se izazvale poltičke promjene.

Dodika čudi i činjenica da policajci i zaposleni u prosveti štrajkuju protiv najavljenog smanjenja plata, konstatujući kako oni "ne žele da razumiju društvene trendove u regionu i ekonomiji".

Dodik još tvrdi da nezadovoljnim građanima manipuliše Srpska demokratska stranka (SDS) dodajući kako je ona sama "ogrezla u svim vrstama kriminala i korupcije".

SDS i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su u koaliciji na državnom nivou, dok je SDS, istovremeno, na nivou RS opozicija vlasti.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da Dodikove tvrdnje smatra nedostojnim funkcije koju obavlja.

"Svi koji govore istinu o stanju i problemima u RS nalaze se pod prijetnjom vlasti. To je neodrživo i na nezavisnim je medijima da se odupru takvim napadima a SDS će stati u odbranu istine i javne rječi", kazao je Bosić.

Demokratska partija: Dodik dijeli građane u RS

Demokratska partija (DP) ocijenila je danas da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik dijeli građane optužbama na račun opozicije i izmišljanjem stranih plaćenika i domaćih izdajnika.

"Umjesto da izražava državno jedinstvo, on izražava državno nejedinstvo koje sam u kontitnuitetu proizvodi lažima i optužbama na račun opozicije i izmišljanjem stranih plaćenika i domaćih izdajnika u redovima onih koji ga sa pravom kritikuju", piše u saopštenju opozicione DP.

DP tvrdi da "niko ozbiljan u Republici Srpskoj, Srbiji, cijelom regionu, a i u svijetu, više ne doživljava Milorada Dodika kao ozbiljnog političara, već svi nastoje da ga se klone jer je svima jasno koliko je politički i moralno zastranio, te da je odavna krenuo putem bez povratka na kojem su se prije njega našli mnogi diktatori".

Dodikovu izjavu o bijeljinskoj Televiziji BN - da je plaćenička i izdajnička, DP je ocijenila kao "nastavak njegovog straha od objavljivanja istine o njemu i njegovom režimu".

"Režimski mediji i novinari uživaju njegovu ličnu zaštitu, a slobodni i nezavisni novinari i mediji, nažalost, strahuju od izliva bijesa, psovki i primitivizma razularenog diktatora, umjesto da se solidarišu i brane slobode svakog ugroženog novinara, koje su im zagarantovane Ustavom Republike Srpske", piše u saopštenju DP.

DP smatra da će Dodik "svim sredstvima braniti režim" i da se može očekivati da prosvjetni radnici, policajci, zaposleni u javnoj upravi budu proglašeni stranim plaćenicima i izdajnicima ako ostanu pri odluci da štrajkuju zbog smanjenja plata za 10 procenata.

"Za Demokoratsku partiju ovakav Milorad Dodik nije nikakva nepoznanica, on je diktator koji ne bira sredstva u obračunu sa neistomišljenicima i u namjeri da održi režim na vlasti", piše na kraju saopštenja Demokratske partije.

Bonus video: