Slovenci započeli "opštenarodni ustanak"

U Ljubljani je danas poslije podne počelo okupljanje demonstranata na takozvanom prvom slovenačkom opštenarodnom ustanku protiv političke lijeve i desne elite
18 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 17:54h

Na Kongresnom trgu u Ljubljani se već okupilo nekoliko stotina učesnika, noseći transparente sa natpisima "Vlada dolje, narod gore" i "Gotovi su" uz slike premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i preduzetnice Hilde Tovšak.

Demonstranti će se prošetati do zgrade parlamenta, ispred koje je, kao i ispred zgrade vlade, postavljena zaštitna ograda i raspoređeni policijci i specijalci.

Iznad grada se povremeno čuji policijski helikopteri. Organizatori protesta su na društvenoj mreži Fejsbuk postavili poruku da je Slovenija vlasništvo njenih građana, a ne političke elite. Oni su poručili da demonstracije budu glasne, ali da proteknu u miru i bez incidenata. Demonstracije su danas najavljene i u Mariboru, Novoj Gorici i Ptuju.

Protest u Ljubljani zakazan je za 15.00 časova, a organizatori su putem društvene mreže "Fejsbuk" poručili da se očekuje oko 8.000 ljudi.

Među osnovnim zahtjevima demonstranata biće uspostavljanje instrumenta građanskog nepovjerenja, reforma sudstva, brzo i efikasno suđenje svima koji su do svog bogatstva došli na sporan način kao i oduzimanje nezakonito stečenog bogatstva. Zahtijeva se da bankari moraju preuzeti veću odgovornost za stanje na tržištu i da građani moraju imati veći uticaj na sastav državnog parlamenta. Zahtijeva se i formiranje ustavne komisije.

Demonstracije treba da budu bučne, ali mirne, istakli su organizatori i pozvali policiju da se pridruži demonstrantima i njihovom zahtjevu za pravednim društvom, navodi se na Fejsbuk stranici organizatora protesta.

Vlada je izdvojila 600.000 eura za policiju koja će na demonstracijama voditi računa o redu i miru, a ministar unutrašnjih poslova Senko Pličanić je upozorio da će demonstranti materijalno odgovarati za svu štetu ako je bude.

Talas masovnih protesta u Sloveniji počeo je prije više od tri sedmice, kada je na demonstracijama u Mariboru zahtijevana ostavka gradonačelnika Franca Kanglera, javljaju slovenački mediji.

Organizatori su današnji dan pominjali kao datum kada će protesti prerasti u "opštenarodni ustanak", tokom kojeg će se zahtijevati odlazak svih slovenačkih političara na vlasti.

Do sada je oko 70.000 nezadovoljnih građana učestvovalo na 35 uličnih protesta u 35 gradova.

Protesti su dostigli vrhunac 3. decembra, kada se u Ljubljani okupilo oko 10.000 ljudi, a u Mariboru oko 8.000.

Mirni protesti prerasli su u ulično nasilje u kojem je povrijeđeno više desetina osoba, među kojima je bilo i policajaca, a privedeno je više od 100 izgrednika.

Zaplijenjeni molotovljevi kokteli u Ljubljani

Uoči najavljenog svenarodnog protesta protiv političkog vrha u Ljubljani i još nekim slovenačkim gradovima, policija je zaplijenila 15 flaša sa visoko zapaljivom tečnošću i kamenje.

Iz Uprve policije u Ljubljani je saopšteno da su policajci do tih predmeta došli na osnovu operativnh podataka.

Kako je javila RTV Slovenija policija istražuje da li su oduzeti predmeti povezani sa najavljenim protestom, prenela je STA.

Policija je ponovo pozvala demonstrante na miran protest i da ne nasijedaju na provokacije nasilnih pojedinaca i grupa.

Proteste u ljubljani možete pratiti uživo na ovom linku.

"Dubioza kolektiv" i policajci s karanfilima na protestima u Ljubljani

Pojavivši se pred oko 5000 protestanata na glavnom trgu u Ljubljani, članovi bosanskog benda "Dubioza Kolektiv" započeli su svoj prigodni koncert riječima:

"Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija danas su uz Sloveniju!".

Dočekani usvicima oduševljenja, odsvirali su nekoliko pjesama koje su se svojim tekstovima u potpunosti uklopile u razloge današnjih demonstracija koje su organizovane po cijeloj Sloveniji.

Dubioza je odsvirala 'Firmu Ilegal', 'Vratit će se Valter', 'Kokuz', 'Mito i Korupcija'... Kako javlja novinarka RadioSarajeva koja se nalazi na licu mjesta, demonstranti su pjevali zajedno sa ovim bendom.

Galerija

Bonus video: