Vučić: Mnogi su političari bili na strani Miškovića za 50.000 eura mjesečno

Prvi potpredsjednik srpske vlade je ponovio da je hapšenje Miškovića pokazalo da u Srbiji nema zaštićenih
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 17:44h

Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Srbije, izjavio je danas da je bilo mnogo političara koji su bez dvoumljenja i neskriveno bili na strani vlasnika Delte Miroslava Miškovića, a ne na strani države, a za to "čuvanje strane" oni su dobijali mjesečnu apanažu do 50 hiljada eura, prenosi Beta.

Vučić nije naveo imena ljudi koji su primali mito od Miškovića ali je dodao da bi dokaze za to trebalo da pribave nadležni državni organi.

Miškoviću je jutros, poslije policijskog zadržavanja, Specijalni sud za organizovani kriminal odredio pritvor do 30 dana

O navodima medija da je neko iz vrha Socijalističke partije Srbije pokušao da obavijesti Miškovića o hapšenju, Vučić je rekao da ima više saznanja koja bi interesovala mnoge u javnosti, ali da ništa objavljivano u štampi tim povodom nije tačno.

Odgovarajući da li je zadovoljan zbog određivanja pritvora Miškovića, Vučić je kazao da ne ističe zadovoljstvo ili nezadovoljstvo istragama, sudijama i tužiocima i izrazio uvjerenje da će oni svoj posao obaviti časno i profesionalno.

Prvi potpredsjednik srpske vlade je ponovio da je hapšenje Miškovića pokazalo da u Srbiji nema zaštićenih.

LDP traži od Vučića da saopšti sve što zna

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je od Vučića da saopšti sve što zna o "nezakonitim vezama" političara sa Miškovićem i drugim biznismenima u Srbiji.

"Ako to momentalno ne uradi, ovo će biti samo još jedan njegov politički obračun u kojima će kroz tabloide satanizovati svakoga ko mu se suprotstavi", navedeno je u saopštenju LDP-a.

Iz LDP-a su zatražili da odgovor na pitanje ko je krijumčarima droge, braći Šarić, omogućio da dobiju državljanstvo Srbije i razviju svoje poslove u Srbiji, ako je Mišković poslovao sa njima.

"Ako je Mišković prekršio Zakon o privatizaciji, moramo znati koji je političar omogućio te privatizacije. Ako je Mišković davao pare političarima i strankama, onda se mora reći ko su ti koji su bili na njegovom platnom spisku", dodaje se u saopštenju.

LDP očekuje od državnih organa da "brzo i konkretno saopšte ko je politički štitio ili omogućavao korupciju, uz tačne dokaze i veze, pošto korupcije nema bez korijena u centru države".

"To se mora uraditi odmah, ili ćemo opet upasti u opasno kolo političke manipulacije borbom protiv korupcije i medijskih egzekucija", navodi se u saopštenju.

"Ako je Mišković prekršio Zakon o privatizaciji, moramo znati koji je političar omogućio te privatizacije. Ako je Mišković davao pare političarima i strankama, onda se mora reći ko su ti koji su bili na njegovom platnom spisku"

"Udavićemo se u blatu opšteg sumnjičenja i opasne histerije u inače nestabilnom društvu ako se odmah ne otkloni svaka sumnja. Svako nagađanje ili ostavljanje tog pitanja otvorenim u Srbiju će unijeti dodatni haos, a borba protiv korupcije će biti svedena na sredstvo prljave političke borbe, onako kako je u Srbiji bilo godinama", dodaje se u saopštenju.

Miškoviću je jutros, poslije policijskog zadržavanja, Specijalni sud za organizovani kriminal odredio pritvor do 30 dana. Tužilaštvo za organizovani kriminal je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv deset osumnjičenih na čelu sa Miškovićem, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Galerija

Bonus video: