Mišković saslušavan četiri sata, policija provjerava sporne privatizacije

Mišković je poslovanje u Crnoj Gori počeo 2007. kada je sa Telekomom Srbija osnovao M:tel Crna Gora. Godinu kasnije otvorio je Delta Sity
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 11:17h

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković saslušavan je juče četiri sata u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Mišković nakon saslušanja nije želio da daje izjave predstavnicima medija, već je samo brzo sjeo u automobil i otišao, javio je reporter agencije Beta. Mišković je na saslušanje u zgradu MUP-a ušao u 11 sati bez advokata.

Međutim, ubrzo nakon što je ušao, iz zgrade MUP-a izašla je njegova saradnica Ivana Veselinović koja je viša potpredsjednica "Delta holdinga" i nekadašnja predsjednica "Luke Beograd". "Delta holding" je prije nekoliko dana objavio da je Mišković dobio poziv za saslušanje i da će se odazvati pozivu, ali nije naveo o čemu će davati iskaz.

Timovi Tužilaštva i srpske policije provjeravaju nekoliko spornih privatizacija među kojima su i one u kojima su učestvovale firme čiji je Mišković vlasnik. Na tom spisku su Luka Beograd, C market, putarska preduzeća koja su preprodata Nibens grupi, a predmet istrage je i konverzija zemljišta na Novom Beogradu na kojem treba da gradi Miškovićeva firma Delreal.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je policija sa Miškovićem juče obavila razgovor samo o predmetu "Delreal", a da slijede razgovori o Nibens grupi. Veljović je Televiziji B92 rekao da će policija pitati Miškovića i o svim spornim privatizacijama u kojima se pominje vlasnik Delte.

Mišković je poslovanje u Crnoj Gori počeo 2007. godine, kada je sa Telekomom Srbija osnovao trećeg operatera mobilne telefonije M:tel Crna Gora, a godinu kasnije otvorio je najveći šoping mol u Crnoj Gori

On nije precizirao kada će Mišković biti ponovo saslušan, ali je naveo da je vlasnik Delte u razgovoru bio korektan i kooperativan.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković uhapšen je 2011. godine i tereti se da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće FAM Kruševac, čiji je većinski vlasnik postao privatizacijom za više od 32 miliona eura. Kako je došao do prvog novca za kupovinu preduzeća nikada nije razjašnjeno.

Đurašković, koji je porijeklom iz Berana u Crnoj Gori, u poslove s putevima ušao je 2003. a prethodno je bio vlasnik “Šer korporacije” koja je posjedovala samo nekoliko pumpi u Beogradu, a poslovima sa gorivom bavio se od sredine devedesetih godina.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom saslušanja Miroslava Miškovića da taj proces pokazuje da je Srbija spremna da se ozbiljno reformiše i postane uređena zemlja i da građani "od danas znaju da su svi jednaki pred zakonom". Upitan da li se u ispitivanju Miškovićevog poslovanja došlo i do imena odbjeglih narkobosova, Vučić je odgovorio da je na tužilaštvu da za to dobije dovoljno dokaza.

Đurašković, koji je porijeklom iz Berana u Crnoj Gori, u poslove s putevima ušao je 2003. a prethodno je bio vlasnik “Šer korporacije” koja je posjedovala samo nekoliko pumpi u Beogradu, a poslovima sa gorivom bavio se od sredine devedesetih godina

"Porijeklo novca za tu prvu, početnu firmu do koje se dođe - u stvari ga nema... ali nije sve uvijek lako i jednostavno dokazivo", rekao je Vučić. On je u razgovoru za B92 kazao da je najvažnije da optužnica „bude čvrsta i jaka“ i podsjetio da se u ovom slučaju radi o Miškoviću.

U nedavnom saopštenju iz kompanije Delta holding saopšteno je da vlasnik te kompanije, ni članovi njegove porodice nikada nijesu poslovali sa inkriminisanim osobama. U prethodnom periodu, tvrde iz Delta holdinga, sprovedena su "duga i opširna istraživanja" rada te kompanije" i u potpunosti je odgovoreno na sva pitanja o njenom poslovanju.

Osiromašeno poslovno carstvo u Crnoj Gori

Mišković je poslovanje u Crnoj Gori počeo 2007. godine, kada je sa Telekomom Srbija osnovao trećeg operatera mobilne telefonije M:tel Crna Gora, a godinu kasnije otvorio je najveći šoping mol u Crnoj Gori.

Danas je njegovo crnogorsko "poslovno carstvo" osiromašeno, jer je u međuvremenu prodao udio u M:telu, lanac marketa Maxi i vlasništvo u kompaniji Plodovi Crne Gore. Osim najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, Delta City, trenutno je prisutan kroz dio vlasništva u osiguravajućoj kući Delta Generali osiguranje.

Galerija

Bonus video: