"POTREBNO JOŠ MNOGO VRMENA DA POSTANEMO ČLANICA EU"

Rama: Sve smo uradili što je traženo

Rama je istakao da bi početak pristupnih pregovora pomogao Albaniji da sprovede dalje reforme
55 pregleda 3 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Shutterstock
Edi Rama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2018. 10:45h

Premijer Albanije Edi Rama ističe da je njegova zemlja sve uradila što je traženo od nje za početak pristupnih pregovora.

Kako kaže, njemu je teško razumljivo da preporuka Evropske komisije nije obavezujuća za zemlje članice Unije.

"Ako bi Albanija pomogla EU protiv rastuće moći protivnika Unije i populista time što bi se odložio početak naših pristupnih pregovora, onda sam spreman na to. Mi smo učinili sve što je EU od nas tražila. Ustav smo čak sa opozicijom, koja je gotovo u svim pitanjima drugog mišljenja od vlade, promijenili. Sada je u toku primjena novog sistema postavljanja sudija i tužioca. Naravno da je Albaniji potrebno još mnogo vremena da postane članica EU, ali meni trenutno nije važno članstvo“, naglasio je on u intervjuu bečkom nedeljniku “Profil“.

Rama je istakao da bi početak pristupnih pregovora pomogao Albaniji da sprovede dalje reforme.

Na konstataciju da pojedine države kao što su Francuska, Holandija i Danska uzdržane po pitanju početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, on je rekao da je za njega teško razumljivo što odluke Evropske komisije nisu obavezujuće za članice.

“Mi smo spremni i da naše zemljake, koji se nalaze ilegalno u Francuskoj ili nekim drugim državama EU vratimo. Međutim, povjerenje Albanaca u EU i dobro raspoloženje se time šteti“, upozorio je on.

Kada je riječ o problemu sa narkoticima Rama je podvukao da je Albanija uspješno vodila borbu protiv plantaža kanabisa.

“Međutim ko se buni zbog problema sa narkoticima u Holandiji ili Francuskoj. Uvijek se okrivljujemo mi Albanci“, zaključio je on.

Preporučujemo za Vas