Suđenje Sanaderu: Svjedok odbija da svjedoči

Izricanje presude Sanaderu u slučuju "Hipo banke" i mitu od kompanije Mol predviđeno je za 16. novembra
0 komentar(a)
Sanader, Foto: Tanjug
Sanader, Foto: Tanjug
Ažurirano: 08.11.2012. 19:50h

U nastavku suđenja bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivu Sanaderu, koji se tereti za ratno profiterstvo i primanje mita, nije se pojavio svjedok Stefan Hurliman, bivši direktor švajcarske kompanije "Xenoplast", koja je u vlasništvu Roberta Ježića, preko koje je išla prva polovina mita.

Objedinjena optužnica tereti Sanadera za ratno profiterstvo u slučaju provizije od "Hipo banke" i primanja mita od deset miliona eura, kako bi mađarska kompanija MOL preuzela upravljačka prava nad Inom.

Iako je video-veza sa švajcarskim tužilaštvom bila uspostavljena, Hurliman je faksom poslao poruku da nema šta novo reći o slučaju zato što je sve rekao u istrazi, kao i da odbija da svedoči jer nema pravnu obavezu.

Uz protivljenje odbrane, sudija zagrebačkog županijskog suda Ivan Turudić je pročitao Hurlimanov raniji iskaz o toku pet miliona eura MOL-ove provizije.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović izjavio je da Hurliman ne želi da svjedoči jer ga je strah da ga se ne počne krivično goniti, kao i da imaju dokaze o toku novca.

On tvrdi i da su Ježić i Hurliman su dokapitalizovali petrohemijski kombinat "Dioki", odnosno "Xenoplast", i to desetak dana nakon što je selo navodno mito za Sanadera.

To je dio novca koji je ruski naftni magnat Mihail Gucerijev uplatio Ježiću za lobiranje za projekt Družba Adria, rekao je Prodanović.

Izricanje presude Sanaderu u slučuju "Hipo banke" i mitu od kompanije Mol predviđeno je za 16. novembra.

Bonus video: