Bugarska oštrija prema ulasku Makedonije u EU

Tokom posjete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Sofiji, Bugarska je zauzela tvrđi stav u vezi sa mogućim ulaskom svog susjeda Makedonije u Evropsku uniju
69 pregleda 3 komentar(a)
Rosen Plevnelijev , predsjednik Bugarske, Foto: Rojter
Rosen Plevnelijev , predsjednik Bugarske, Foto: Rojter
Ažurirano: 01.11.2012. 13:47h

"Mi ne možemo da dodijelimo 'sertifikat EU' aktivnostima lidera u Skoplju, koji sistematski primjenjuju ideologiju mržnje prema Bugarskoj", izjavio je u srijedu bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev poslije susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

On je pozvao Skoplje da "okonča svoju antibugarsku kampanju" i prekine sa, kako je rekao, "sklonosti ka jednostranoj intepretaciji istorije na izrazito nacionalistički način", prenio je AFP.

Bugarska je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom poslije raspada Jugoslavije 1991, ali se dvije države spore oko interpretacije značajnih perioda svoje istorije od Srednjeg vijeka.

Šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov izjavio je da Makedonija "treba da zadovolji zahtjeve EU...u pogledu dobrih odnosa sa svojim susjedima kako bi se pridružila evropskoj porodici".

File je izrazio uvjerenje da dvije države mogu da riješe sva otvorena pitanja kroz konstruktivni dijalog i međusobno razumijevanje.

Nastojanja Makedonije da postane članica EU blokira Grčka zbog spora oko imena bivše jugoslovenske republike.

Bonus video: