Bošnjaci peticijom traže novu podjelu Mostara

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, zajedno sa mostarskim muftijstvom i više od 40 nevladinih organizacija, pokrenuo je potpisivanje peticije u kojoj traži novu podjelu Mostara na šest opština
77 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 18:30h

Bošnjaci peticijom traže da Mostar bude organizovan u više jedinica lokalne samouprave, što je, po njihovom mišljenju, jedini način da se bošnjačkom narodu zagarantuje ravnopravnost u Mostaru.

Oni zahtijevaju da Mostar bude orgnizovan na utvrđenim principima iz Aneksa Sporazuma o oživotvorenju Federacije BiH potpisanog u Dejtonu 10. novembra 1995. godine, ugrađenim u Prelazni Statut grada Mostara, koji je izradio evropski upravnik nad Mostarom Hans Košnik.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Salem Marić je rekao da je zaključeno da se nastavi s jedinstvenim stavom bošnjačkih političkih stranaka u Mostaru, kao i da je za iduću sedmicu dogovoren sastanak svih predsjednika gradskih odbora bošnjačkih političkih stranaka.

"Na sastanku smo se usaglasili da se pozovu predsjednici svih bošnjačkih i probosanskih stranaka u BiH da se sastanu u Mostaru, kako bi se, kao što je to bilo u Srebrenici, poslala jasna poruka o jedinstvu Bošnjaka", navio je Marić i dodao da se razgovori o Mostaru moraju voditi u tom gradu.

Mostarski muftija Seid Smajkić je rekao da su Bošnjaci Mostara u diskriminišućem položaju.

"Ukidanjem mostarskih opština Bošnjaci su dovedeni u neravnopravan položaj i mi želimo da posredstvom opština zaštitimo prava Bošnjaka Mostara, kao centra Hercegovine. Želimo da Mostar svi doživljavaju kao svoj centar, kako Hrvati, tako i Bošnjaci, Srbi, te ostali", izjavio je Smajkić.

On je, kako su preneli bosanski mediji, pozvao hrvatske političke stranke da prestanu sa kampanjom svojatanja Mostara, i dodao da to Bošnjake vrijeđa.

Suad Muharemović, u ime koordinacija udruženja bošnjačkih boračkih organizacija Mostara, tvrdi da neće dozvoliti da Mostar bude "hrvatski prijestoni grad".

OHR se uključio u rješavanje mostarskog problema i otpočeo pregovore kako bi se pronašlo rješenje za izmjene Statuta Grada i Izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud BiH još prošle godine i zbog čijeg nesprovođenja Mostar nije imao lokalne izbore. Hrvatske i bošnjačke stranke imaju različite stavove, dok HDZ traži Mostar kao jednu izbornu jedinicu, SDA zagovara podjelu grada na šest opština.

Bonus video: