Vekarić: Utvrditi koji sud će se baviti trgovinom organima

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da treba utvrditi pred kojom institucijom će se vodili postupak ukoliko bude osumnjičenih za trgovinu ljudskim orgnima na Kosovu
89 pregleda 2 komentar(a)
Bruno Vekarić, Foto: Tanjug
Bruno Vekarić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 19.10.2012. 10:25h

"Pošto je to tema koja proističe iz Rezolucije 1244, mislimo da bi najpravednije bilo da to bude neki sud Ujedinjenih nacija", kazao je Vekarić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da nije siguran da će se to i dogoditi, "s obzirom da Euleks kao istražitelj i ne čelu sa Amerikancem vode takav postpak".

Vekarić je kao još jednu mogućnost pomenuo i to da se ovaj slučaj "povede i pred nekim međunardnim sudskim vijećem".

Vekarić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom posjetom Beogradu i razgovorima sa glavnim tužiocem specijalnog tima Evropske komisije za istragu trgovine ljudskim organima na Kosovu Klinta Vilijamsona.

"Sam tok sastanka je bio veoma dobar, razmijenili smo podatke koje imamo i bićemo potpuno kooperativni u sprovođenju njegove istrage. Njegov tim je jedini uz koji može da se dođe do nekog rezultata", kazao je Vekarić.

Tim koji predvodi Vilijamson istražuje navode o tome da se tokom sukoba na Kosovu trgovalo organima otetih Srba. Izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti je u izvještaju naveo da je u taj zločin bio umiješan i sadašnji predsjednik Vlade Kosova Hašim Tači.

Bonus video: