GOST NA HRT-U

Sanader: Kosor je naredila moj progon

Negirao je da planira povratak u politiku i najavio da po završetku sudskih postupaka planira da nastavi da se bavi biznisom
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 05:59h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji se u više slučajeva tereti za korupciju, optužio je glavnog državnog tužioca Mladena Bajića da u procesu protiv njega podmićuje svjedoke i falsifikuje zapisnike po političkom nalogu nekadašnje premijerke Jadranke Kosor.

U prvom televizijskom intervjuu poslije hapšenja krajem 2010. u Austriji, koja ga je kasnije izručila Hrvatskoj, Sanader je u emisiji „Nedeljom u 2“ negirao da planira povratak u politiku kako su to objavili pojedini mediji i najavio da po završetku sudskih postupaka planira da nastavi da se bavi biznisom.

Ponovio je da je nedužan i izrazio uvjerenje da će to dokazati pred hrvatskim pravosuđem. On, međutim, nije mogao da govori o samim postupcima koji se protiv njega vode da ne bi prekršio pravila po kojima je pušten iz istražnog zatvora do završetka sudskih postupaka.

Bivši premijer, nekada najmoćnija osoba u Hrvatskoj, Ivo Sanader rekao je da su njegovi problemi počeli u trenutku kada je pokušao da se vrati u politiku kroz funkciju počasnog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Pošto ga je izbacila iz stranke, tadašnja predsjednica HDZ-a i njegova nasljednica na tom mjestu Jadranka Kosor naložila je, kako tvrdi Sanader, državnom tužiocu njegov krivični progon.

"Ne mogu me slomiti"

Sanader je oštro napao Bajića za koga je rekao da u nedostatku dokaza putem medija pokušava da stvori utisak u javnosti da je kriv.

„U Hrvatskoj nema borbe protiv korupcije, već samo borbe protiv Ive Sanadera. Ali ja sam sve izdržao, ne mogu me slomiti. Nedužan sam i to ću dokazati“, poručio je bivši premijer.

Upitan o pet optužnica koje su podignute protiv njega i dvije istrage koje se vode, bivši premijer je rekao da se „kvantitetom pokušava postići kvalitet“ i predstaviti u javnosti da je „Ivo Sanader kriv“.

Ponovio je da se iznenada povukao iz politike sredinom 2009. kada je napustio mjesto premijera zbog graničnog spora sa Slovenijom, ali i zbog umora od politike. Prema njegovim riječima, nije htio da podlegne uscjenama iz EU i da sa Slovenijom potpiše sporazum koji otvara mogućnost da Hrvatska izgubi dio teritorije, a koji je kasnije potpisala njegova nasljednica Jadranka Kosor. “Nisam htio pristati na ucjenu koja je dolazila od strane Slovenije i nekih u EU. Ja ću o tome pisati u knjizi koja će izaći nakon što uđemo u EU. Ja nisam htio pristati na ono na što je pristala Jadranka Kosor“.

Ne vjeruje da je najomraženiji

Upitan da li bi se zbog nečega izvinio građanima, odgovorio je da bi to učinio zbog postavljanja Kosorove na čelo HDZ-a i vlade iako se to tada činilo „logičnim izborom“, jer je ona bila njegova zamjenica.

Sanader je odbacio tvrdnje da je politiku napustio zbog kriminala, rekavši da bi mu u tom slučaju baš premijersko mjesto pružilo zaštitu od krivičnog progona.. Dodao je da ne vjeruje da je najomraženija osoba u državi kako pokazuju ankete, jer, kako je rekao, to vidi iz razgovora s ljudima koje sretne na ulici ili koji su mu pisali dok je gotovo godinu dana bio u istražnom zatvoru u Austriji i u Hrvatskoj.

Sanader je odbacio tvrdnje da je politiku napustio zbog kriminala

Uoči Sanaderovog gostovanja, iz županijskog suda u Zagrebu upozorili su da Sanader, koji je uz kauciju i stroge uslove pušten da se do završetka postupka brani sa slobode, svojim izjavama ne smije da utiče na sud.

Njegovo gostovanje izazvalo je kontroveze i pitanje treba li mu omogućiti da iznese svoju stranu priče, odnosno zašto bi se spriječio da javno nastupa s obzirom na to da nije osuđen.

Živi od suprugine plate i poslaničke penzije

Bivši premijer nije želio da govori o svojoj imovini, jer je ona dio istrage u slučaju „Fimi-medija“. Rekao je da njegova porodica živi od 20.000 kuna koliko iznose suprugina plata i njegova poslanička penzija, i da njegovi advokati rade pro bono dok ne dobije spor i ne odmrzne mu se imovina.

Dodao je da bi u 20 godina političkog djelovanja promijenio samo to što teret njegovog djelovanja nosi i njegova porodica

„Trudim se da porodici i prijateljima to ne bude u fokusu života. Pokušavam sa svojom odbranom, advokatima i vježbenicima, taj posao odvojiti od privatnog života. Ali to je nemoguće. Kada dođete kući, razgovarati sa ženom, kćerima, prijateljima, to je prvo pitanje koje se nameće. U zadnje dvije godine, od dana kad sam završio u pritvoru je to glavna tema. Kad bi i mogli prešutjeti što se događa u tim postupcima, ne bi mogli jer je izgleda da ta tema i dalje puni kasu medijskih izdavača“.

Galerija