Mađarska dobija pola miliona novih državljana

Mali je broj onih koji nisu dobili državljanstvo zbog rizika po nacionalnu bezbjednost
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 14:10h

Nadležnim organima Mađarske do sada je predato oko 320.000 molbi za dvojno državljanstvo, a do kraja tekućeg izbornog perioda biće oko pola miliona novih mađarskih državljana, izjavio je zamjenik premijera Mađarske, zadužen za nacionalnu politiku Žolt Šemjen, a prenosi portal "Vojvodina danas".

On je iznio podatak da je, po novom zakonu, zakletve povodom prijema u mađarsko državljanstvo položilo oko 270.000 Mađara.

Dvojno državljanstvo su do sada u najvećen broju tražili Mađari i građani mađarskog porekla u Erdelju u Rumuniji i u Vojvodini u Srbiji, a molbe su stigle iz svih krajeva svijeta.

Prema njegovim riječima, na osnovu predate dokumentacije odbijeno je oko pola procenata zahtjeva, uglavnom zbog nepodnošenja traženih dokumenata, nedovoljnog poznavanja mađarskog jezika i odbijanja da se jezik nauči.

Mali je broj onih koji nisu dobili državljanstvo zbog rizika po nacionalnu bezbjednost.

Govoreći o mogućnostima glasanja dvojnih državljana koji ne žive u zemlji matici na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, Šemjen je nagovjestio da će za Mađare van matice biti omogućeno glasanje pismeno, putem pošte, prenosi ovaj portal.

Bonus video: