Novi napad u Splitu: Nakon Meksikanke, napadnuta Japanka

Hrvatski mediji pišu da se očekuje da policija slučaj napada na Japanku shvati krajnje ozbiljno
3 komentar(a)
Marjan, Foto: Paun Paunović/Cropix
Marjan, Foto: Paun Paunović/Cropix
Ažurirano: 24.09.2012. 14:37h

Japanska turistkinja je u poruci napisala da ju je na Marjanu, u Splitu, napao stariji muškarac. Neke indicije ukazuju na sličnost sa nedavnim ubistvom turistkinje iz Meksika Selene Macedo, prenose hrvatski mediji.

"Čudan stariji čovek me je uhvatio na Marjanu. Bilo je zastrašujuće", stoji u pismu koje je mlada, 26-godišnja turistkinja iz Japana ostavila vlasnici apartmana kod koje je odsjela na proputovanju Splitom.

Napad se dogodio prije osam dana, a samo po sebi nameće se poređenje sa strašnim ubistvom Meksikanke Selene Margarit Gracijano Macedo, koje se dogodila na Marjanu 25. avgusta, prenose hrvatski mediji.

Osim što napadnuta Japanka fizički liči na ubijenu, na Marjanu je bila sama i sa istim motivom – da se prošeta i da fotografiše, a i napad i ubistvo dogodili su se u toku dana. U samoj poruci turistkinja ne objašnjava do detalja šta joj se dogodilo. Vjerovatno da njena gazdarica to ne bi shvatila ko neku vrsti tužbe na boravak.

Japanka je, inače, kako je i bila planirala, dan poslije napada napustila Split i uputila se u Dubrovnik. Vlasnica apartmana o poruci je obavijestila policiju i pokušala sa gošćom da kontaktira i-mejlom, ali odgovor na poruku za sada nije dobila.

Hrvatski mediji pišu da se očekuje da policija slučaj napada na Japanku shvati krajnje ozbiljno

Sam izraz kojim turistkinja opisuje napad, kao i napadača, kao "čudnog" i "starijeg" upozorava da nije riječ o nečem bezazlenom i asocira na ubistvo Selene Macedo.

Spasioci su prvog dana potrage pronašli djelove odjeće nesrećne Meksikanke, šešir i jednu japanku, a na tom mjestu tlo, koje je prekriveno iglicama, pokazivalo je tragove borbe, kao da je bilo razrovano nogama.

Moguće je i da dva slučaja nemaju veze jedan s drugim, ali sličnosti su upadljive i hrvatski mediji pišu da se očekuje da policija slučaj napada na Japanku shvati krajnje ozbiljno.

Saradnja sa srbijanskom policijom

Slobodna Dalmacija podsjeća da je dr Mijo Milas, psihijatar i sudski vještak, rekao da je, po njegovom mišljenju, ubica Meksikanke jači muškarac, star oko 40 godina, sadista sa negativnim iskustvima sa ženama, koji će ponovo napasti.

Hrvatska policija je zbog ubistva zatražila pomoć policije Srbije, sumnjajući na osnovu nekih pokazatelja da je počinilac iz Novog Sada. Policija Srbije privela je više lica za koje je smatrala da na bilo koji način mogu da budu povezani sa ubistvom u Splitu, ali je detaljna istraga pokazala da nema nikakvog osnova za takvu sumnju.

Policije dvije države dogovorile su se da nastave saradnju u istraživanju tog zločina.

Slobodna Dalmacija podsjeća da su se, osim ubistva i posljednjeg napada na Marjanu, ove godine dogodila još dva napada.

Krajem aprila, 36-godišnju ženu je, dok je trčala Marjanom oko 22 sata, nepoznata osoba napala sa leđa, oborila je i izudarala. Slomljeni su joj nos i vilica.

Poslije ubistva Selene Macedo, medijima je jedna djevojka ispričala kako je, dok je trčala, napao i prijetio joj nožem nepoznati muškarac, ali je uspjela da pobjegne.

Bonus video: