Kacin: Srbiji je potreban moderan ustav

"Srbiji je potreban ustav koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”
88 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2012. 17:19h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbiji treba moderan ustav koji će omogućiti lokalnim zajednicama preuzimanje odgovornosti za brži regionalni razvoj, objavili su danas srpski mediji.

“Srbiji je potreban moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”, kazao je Kacin u intervjuu novosadskom "Dnevniku" čije izvode prenose elektronski mediji u Srbiji.

Kacin je istakao da je vojvođansko pitanje otvoreno "još od kada je ukinuta autonomija 1989. godine", ocijenivši kako će tako i ostati sve "dok se ne osigura adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine".

Preporuke EU: Osigurati (vratiti) adekvatnu političku, administrativnu i ekonomsku autonomiju Vojvodini (Ilustracija)

Usvajanjem Statuta Vojvodine, ocijenio je Kacin, "stvari su se napokon počele pomjerati s mjesta, ali treba još mnogo toga uraditi".

Komentarišući osporavanje Parade ponosa, za kojim su minulih dana posegnuli i neki poslanici u parlamentu Srbije, Kacin se nada da će Parada ipak biti održana u oktobru u Beogradu, a očekuje da se u tom slučaju koloni priključe evropski i srpski zvaničnici.

Galerija

Bonus video: