Jahjaga: Integracija Srba na sjeveru po Ahtisarijevom planu

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga izjavila je danas da su institucije Kosova spremne na dijalog sa svim građanima, uključujći i građane opština na sjeveru Kosova, u cilju rješavanja svih pitanja
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 14:10h

"Vlada Kosova je otvorila Administrativnu kancelariju na sjeveru Mitrovice i institucije Kosova su spremne da vode dijalog sa svim građanima, uključujući i građane opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan radi adresiranja i rješavanja svih pitanja", kazala je Jahjaga na konstitutivnom sastanku Konsultativnog savjeta zajednica, koji djeluje pri njenom kabinetu i u kom su zastupljeni predstavnici svih manjinskih zajednica.

Jahjaga je rekla da vjeruje da je najbolje rješenje za integraciju srpske zajednice u institucije Kosova primjena Ahtisarijevog plana i procesa decentralizacije, onako kako je to učinjeno i na ostalim mjestima gdje živi srpska zajednica.

Predsjednica Kosova je ocijenila da aktivnim učešćem u ekonomskim, društvenim, političkim, kulturnim i obrazovnim institucijama etničke zajednice pomažu očuvanje, njegovanje i promociju sopstvenog identiteta, uz istovremenu promociju bogate različitosti Kosova. "Ovu različitost poštuju državne institucije i većinska zajednica na Kosovu. Posvećeni smo tome da se integracija etničkih zajednica vrši na osnovu ovog poštovanja", rekla je Jahjaga.

Jahjaga je ocijenila da je Kosovo "odličan primjer tretiranja zajednica" i podsjetila da je u Skupštini Kosova 20 mjesta rezervisano za manjinske zajednice, dok su u vladi zastupljeni na nivou zamjenika premijera, ministara i drugih važnih položaja.

Takođe, navela je Jahjaga, procesom decentralizacije etničkim zajednicama je data mogućnost upravljanja opštinama gdje čine većinu. Ali, dodala je, i pored stalnog nastojanja institucija Kosova stanje u tri opštine na sjeveru Kosova i dalje predstavlja izazov.

Prema riječima Jahjage, srpska zajednica u tri opštine na sjeveru Kosova treba da se oslobodi kriminalnih grupa koje njihovu budućnost drže kao taoca. Oni treba da učestvuju na legitimnim izborima koje organizuju institucije Kosova i da biraju svoje legalne i legitimne predstavnike.

Jahjaga je izrazila očekivanje da će Konsultativni savjet u novom sastavu, "kao i do sada, ispuniti svoju misiju u pravilnom predstavljanju interesa zajednica, u pružanju konstruktivnog foruma za pitanja koja razmatra u odbrani ustavnosti i zakonitosti a koja se odnose na potpuno garantovanje prava i sloboda zajednica u Republici Kosovo".

"Mi gradimo Kosovo kao građansku državu u kojoj svi ljudi nezavisno od nacionalne, vjerske i rasne pripadnosti, i nezavisno od brojnosti i dijela zemlje gdje žive imaju jednaka prava i slobode, uz zajednički cilj izgradnje demokratskog društva, i uz jasnu viziju članstva u EU i NATO kao i vječnog prijateljstva sa SAD", kazala je Jahjaga.

Bonus video: