Koštunica: Priznavanje Kosova na kraju će biti neminovno

Lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da novoj vlasti odgovara to što EU ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali je upozorio da će EU tražiti sve drugo i da će priznavanje na kraju biti neminovno
6 komentar(a)
Koštunica, Foto: Arhiva Vijesti
Koštunica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2012. 11:44h

"Vidimo da donekle i novoj vlasti odgovara to što EU ovog časa ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali upozoravamo da će tražiti sve drugo i da će priznavanje na kraju biti neminovno. To je, kao kad voćka zri, zri, i na kraju sama otpadne", rekao je Koštunica u intervjuu za Večernje novosti od četvrtka.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da se na kraju puta ka EU nalazi priznavanje Kosova, on je rekao da je "očigledno došlo vrijeme kada će zapadne države otvoreno saopštavati da je priznavanje Kosova uslov za ulazak u EU".

"Ogoljena istina glasi da će na kraju puta, kada se potpuno fomralizuju odnosi Srbije i Kosova kao dvije države, slijediti i međusobno priznavanje"

Bivši premijer Srbije ponovio je da jedino politička neutralnost omogućava da Srbija zaštiti svoje državne interese i da ne bude "saučesnik u otimanju Kosova".

"Sa dnevnog reda treba skinuti opciju da je državni cilj članstvo u EU. Učlanjenje u EU bilo bi konopac oko vrata Srbije", istakao je Koštunica.

Predsjednik DSS-a je naveo da je sadašnja Vlada Srbije odustala od politike da EU nema alternativu i da sada postoje novi odnosi s Rusijom, što je ocijenio kao promjenu i pozitivan pravac.

"Sadašnja vlast, i pored pozivanja na lojalnost Briselu, ipak vodi politiku koja odudara od štetočinske ideje da EU nema alternativu koju je sprovodila Demokratska stranka... Imamo i nove odnose s Rusijom, što vidimo kao promjenu i pozitivan pravac", rekao je Koštunica. On je ocijenio da su dolaskom nove vlade ukinuti "jednoumlje i samovolja koji su urušavali državu", ali je dodao da će njen uspjeh zavisiti od toga da li će biti sposobna da napravi jasan i pravi diskontinuitet s bivšom politikom. "Jer, bivša vlast je ekonomski, politički i moralno na duže vrijeme opustošila i unesrećila zemlju", rekao je lider DSS-a.

Komentarišući to što DSS ulazi u savez sa vladajućom koalicijom u mnogim opštinama, Koštunica je naveo da je DSS odluku o ulasku u lokalne koalicije prepustila opštinskim odborima i da je najviše tih koalicija sa SNS-om.

Upitan da li je u DSS razmatrano pitanje smjene vlasti u Beogradu, Koštunica je rekao da ta tema nije došla na dnevni red.

Bonus video: