Pravosuđe u Srbiji tvrdi da ima svjedoka koji je učestvovao u trgovini organa

Grupi od sedmoro ljudi, većinom ljekara, sudi se zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa u bolnici Medikus u Prištini
0 komentar(a)
Vladimir Vukčević, Foto: Blic
Vladimir Vukčević, Foto: Blic
Ažurirano: 09.09.2012. 18:54h

Srpsko pravosuđe ima svjedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima Srba tokom konflikta na Kosovu, izjavio je za agenciju Frans pres (AFP) tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Imamo osobu koja svjedoči o medicinskoj proceduri rađenoj na sjeveru Albanije, odnosno o vađenju organa otetim Srbima tokom konflikta 1998-99. na Kosovu“ između OVK i srpskih snaga", rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, svjedok, kosovski Albanac, učestvovao je u sukobima i u samim operacijama vađenja ljudskih organa.

"On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mjestu kod Kukeša (na sjeveru Albanije) krajem 90-ih godina", dodao je Vukčević.

"Srce je kasnije prodato na crnom tržištu. Opisao je detaljno proceduru", rekao je srpski tužilac i dodao da je svjedok ispričao kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

U izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, usvojenom u januaru 2001. u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vrijeme sukoba na Kosovu.

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hašima Tačija, sadašnjeg premijera Kosova. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na sjeveru Albanije.

Vukčević je rekao da je njegovo tužilaštvo istraživalo i provjeravalo izjave svjedoka već više od godinu.

"Smatramo da su informacije koje je dao svjedok provjerene", rekao je srpski tužilac i dodao da je svjedok pod strogim mjerama bezbjednosti.

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju na kraju konflikta.

Nakon usvajavanja Martijevog izvještaja, Evropska unija je imenovala američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja.

Vukčević je odbio da iznese druge detalje o svjedočenju, navodeći da će ono pomoći Vilijamsonu u istrazi.

Slučaj trgovine ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu mogao bi da bude povezan sa drugim takvim slučajem, u klinici u Prištini, o kome se vodi proces na Kosovu, naveo je AFP.

Grupi od sedmoro ljudi, većinom ljekara, sudi se zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa u bolnici Medikus u Prištini. Ta klinika je zatvorena 2008. kada je čitava afera otkrivena.

Bonus video: